Setari Cookie-uri

Top 5 alimente care mentin sanatatea dintilor

Pentru a preveni aparitia cariilor si pentru a mentine igiena orala sanatoasa, ceea ce mananci si cat mananci este foarte important.

Spre exemplu, bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharul din alimente in acizi care ataca smaltul dentar, ceea ce duce la aparitia cariilor. Iar cu cat bei si mananci mai des alimente care contin zahar, cu atat dintii sunt mai predispusi la aparitia cariilor. Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alevolara si coordonator al Clinicii Dr. Melnic iti ofera cateva sfaturi in materie de alimentatie care te ajuta sa ai dintii sanatosi.

Alimentele indicate in mentinerea sanatatii orale protejeaza smaltul dintilor prin furnizarea de fosfor si calciu, elemente necesare pentru mineralizarea dintilor. Dr. Ion Melnic recomanda consumul zilnic de fructe (mere, pere) si legume. Acestea au un continut ridicat de apa care diminuneaza efectul zaharurilor pe care le contine saliva. Un aspect important este acela ca alimentele acide (citricele si rosiile) trebuie consumate ca parte a unei mese mari (pranz, cina) pentru a minimiza acidul.

Citește și:

Alimentele nerecomandate sunt bomboanele, prajiturile, chipsurile, cartofi prajiti, bananele, stafidele si fructele uscate. Acestea contin cantitati mari de zahar si se pot lipi de dinti, ceea ce da posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smaltul dintilor si implicit, acest lucru duce la aparitia cariilor. In ceea ce priveste consumul de lichide, indicat este laptele, ceaiul neindulcit si apa. Este recomandat ca bauturile cu un continut mare de zahar sa fie evitate.

Alimente care mentin sanatatea dintilor

1. Alimente ce contin minerale esentiale – acestea ajuta la mentinerea smaltului sanatos al dintilor. Deoarece acizii si zaharul din alimente pot distruge smaltul, acest lucru trebuie compensat cu mancaruri ce contin fosfor si calciu, care contribuie la remineralizarea dintilor. Iaurtul, laptele, branza sunt alimente bogate in calciu. Branza contine si cazeina, o proteina importanta care consolideaza smaltul dintilor. Alimentele bogate in fosfor sunt carnea, pestele si branza tofu. Insa aceste minerale pot fi regasite si in surse vegetale: varza, snapacul, broccoli.

Citește și:

2. Alimente bogate in vitamine – organismul are nevoie de vitamina D ca sa absoarba calciul, care, in schimb, intareste dintii si ii mentine sanatosi. Cea mai importanta sursa de vitamina D este soarele, insa o puteti lua si din alimente: ciuperci, gabenusul de ou, pestele gras.

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.