Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti.
In procesul de acumulare al tartrului participa mai multi factori cum ar fi modificarea cantitativa si calitativa a salivei cat si continutul de substante minerale ce provin din consumul unor anumite alimente (mazare, spanac, fasole).
Tipuri de tartruExista doua feluri de tartru: supragingival si subgingival.
Tartrul supragingival se depune de la varste tinere fiind intalnit la peste 50 % din populatia de pana la 40 ani si are initial o culoare alb-galbui, fapt ce il face mai putin observabil. In timp, acesta se coloreaza in brun-cenusiu din cauza pigmentilor alimentari proveniti in special din cafea, ceai, sucuri cu adaos de coloranti, sau tutun.
Sursa foto: Shutterstock.com
Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual, cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat (sonic).Tartrul subgingival se curata cu chiurete speciale, manual, numai prin dislocare, iar cel supragingival cu aparatul cu ultrasunete cat si cu instrumentarul manual. Fiecare detartraj este urmat de sedinta de periaj profesional in care, utilizand o periuta rotativa si o pasta speciala, se elimina ultimile resturi, se lustruiesc dintii si se intarzie, astfel, viitoarele depuneri de tartru.
Indepartarea tartrului nu se poate face acasa, cu obiecte ascutite, prin razuire sau aplicand diferite substante toxice! Detartrajul se efectueaza pe toti dintii, nu doar pe cei unde tartrul este vizibil, si numai de catre medicul stomatolog! Detartrajul nu trebuie amanat pe motiv ca tartrul solidarizeaza dintii. Mobilitatea dintilor este determinata de tartru impreuna cu microbii din el, iar prin amanarea detartrajului, boala parodontala avanseaza, iar tratamentul ei este intarziat.
Spune-ti parerea!