Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente afectiuni ginecologice de sezon

Vara aduce pe langa vacanta, excursii, relaxare si anumite probleme medicale pe care este bine sa le stim si sa le prevenim. Sanatatea intima a femeii este influentata de mai multi factori: dieta, status hormonal, stil de viata, miscare, viata sexuala si igiena intima.

Aflati de mai jos care sunt cele mai frecvente afectiuni ginecologice pe timpul verii si ce putem face sa le prevenim.

Dr Chisu Corina - medic ginecolog Medsana - despre infectiile genitale la femei in sezonul estival 1. Bolile cu transmitere sexuala sunt cea mai frecventa cauza pentru care pacientele tinere se prezinta la medic in ”sezonul vacantelor”. Pe langa clasicele vaginite bacteriene cu transmitere sexuala (tricomoniaza si gonoreea) in ultimul timp sunt foarte frecvente urmatoarele doua boli:

Vaginoza bacteriana este o boala cu transmitere sexuala avand o serie de factori de risc: sexul oral, parteneri sexuali noi/ multiplii, debut sexual precoce. Se manifesta prin secretii vaginale alb-gri abundente cu miros fetid care se exacerbeaza dupa contactul sexual. Netratata poate determina boala inflamatorie pelvina, dureri/disconfort in micul bazin, sindrom uretral. Preventia, comuna tuturor bolilor cu transmitere sexuala, consta in folosirea prezervativului .

Citește și:

Infectia genitala cu Chlamydia trachomatis ocupa locul I intre bolile cu transmitere sexuala la femei asimptomatice in tarile dezvoltate. Se manifesta insidios prin inflamatie vaginala moderata, simptome asociate cu infectia urinara si leucoree moderata sau poate fi asimptomatica.

Deoarece simptomele nu sunt foarte deranjante, de cele mai multe ori pacienta nu se adreseaza medicului ginecolog pentru simptomele mentionate ci mai tarziu, pentru infertilitate, pentru ca, da , Chlamydia trachomatis este implicata in patogenia infertilitatii feminine. Principalul factor favorizant este libertinajul sexual, iar utilizarea prezervativului este cea mai buna metoda de preventie .

2. Vulvovaginita micotica este infectia vulvei si a vaginului cu diferite specii de ciuperci, inclusiv Candida spp. Transpiratia abundenta din sezonul cald asociata cu o igiena deficitara, in special la persoanele supraponderale favorizeaza aparitia acestei boli in sezonul cald.

Citește și:

Se manifesta prin inrosirea si edematierea tegumentului perivulvar si vaginal insotita de mancarime (prurit in termeni medicali), usturime si secretii vaginale abundente alb-grunjoase-laptoase cu miros fad. Netratate, simptomele sunt foarte deranjante, dar nu au evolutie grava decat in cazul persoanelor tarate. Preventia se face prin: toaleta vulvara zilnica cu apa si sapun, toaleta vaginala cu un antiseptic o data pe saptamana, evitarea dulciurilor.

Dr. Corina Chisu, medic primar obstetrica – ginecologie

Centrul Medical Medsana

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.