Setari Cookie-uri

SOARELE - prieten sau dusman?

E vara, e cald si parca ne-am dori o iesire din orasul infierbantat peste masura. Numeroase avertismente referitoare la riscurile expunerii la soare curg insa din toate directiile.

Ce e de facut? Care este adevarul?

Exista dovezi incontestabile care arata ca expunerea intensa la soare creste riscul cancerului de piele, produce imbatranirea prematura a pielii si cataracta. Sunt insa necesare cateva precizari:

- Dintre cele mai frecvente 3 forme de cancer ale pielii, doua - carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular - sunt legate de expunerea cumulativa la soare; de aceea, acestea sunt mai frecvente la persoanele care petrec timp mult in aer liber si frecventa lor creste cu varsta

- Cea de-a treia forma si cea mai de temut - melanomul malign - pare a se corela mai mult cu expunerea brutala la soare, soldata cu arsura solara; de aceea, este mai frecvent la tineri si la persoanele care au activitati de interior pentru ca acestia au un risc mai mare de a face arsura solara in scurta perioada de concediu petrecuta la mare sau la munte

Citește și:

Medsana: cum iti protejezi pielea la soare, despre cancerul de piele, melanom, alunite, dermatita si cataracta

Melanomul este un cancer foarte agresiv, pentru care, in stadiile avansate, practic nu exista tratamente eficace. De aceea se insista pe depistarea si extirparea lui precoce, care poate face ca sansa de succes a interventiei chirurgicale singure sa treaca de 90-95%. Depistarea timpurie este posibila prin simpla autoexaminare a pielii si prin examinari dermatologice periodice - care pot identifica leziunile suspecte sau cu potential malign.

Pentru a reduce riscul cancerului de piele si al fotoimbatranirii cutanate trebuie sa limitam expunerea la soare, iar atunci cand expunerea este inevitabila, sa folosim creme fotoprotectoare.

Cum alegem cea mai potrivita crema de protectie?

- Foarte multe persoane tin cont doar de factorul de protectie solara (SPF) si aleg crema in asa fel incat SPF-ul sa fie cat mai mare. SPF-ul este important, dar e bine de stiut ca protectia pe care o ofera nu creste proportional cu cifra pe care o indica (de ex: SPF 50 nu ofera dublul protectiei unui SPF 25). In principiu, orice produs cu SPF de minimum 30 este suficient (filtreaza aprox 95% din ultravioletele-B, cele care sunt responsabile de inrosirea pielii).

Citește și:

Informatii oferite de Centrul Medical Medsana

Vizionare placuta


Kudika
26 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.