Setari Cookie-uri

Analize medicale pentru RINICHI

In zilele noastre afectiunile renale si urologice sunt tot mai frecvente, in special cele precum cistita si litiaza renala (pietre la rinichi).

La femeie o cistita (infectie urinara joasa) usoara se poate trata si cu o singura pastila de antibiotic. Daca insa cistitele sunt recurente trebuie neaprat mers la medic si efectuate investigatii specifice, pentru ca in acest caz creste riscul de pielonefrita si infectii inalte, la nivelul rinichiului, care sunt mult mai grave si pot avea prognostic nefavorabil.

analize medicale pentru rinichi - analize medicale explicate

Infectia urinara la barbat

Barbatul prezinta o uretra lunga, de aproximativ 25 cm, iar orificiul uretral este departe de cel anal contaminat cu bacterii. Prin urmare o infectie urinara la barbatul sanatos este cu adevarat o exceptie.

Ce ar trebui sa stie un barbat daca are o infectie urinara:
- Infectia urinara, in special daca este inalta, la nivelul rinichilor, este posibil sa se fi instalat pe cale sanguina – adica bacterii din sange sa ajunga in rinichi si sa determine infectia. Cu totii trecem periodic prin usoare bacteriemii (bacterii in sange), insa imunitatea unui om sanatos combate posibilele complicatii. In cazul infectiei cu streptococ betahemolitic de tip B, cu unele ciuperci sau in cazul imunitatii scazute (infectii cronice, tuberculoza, HIV etc.) este posibil ca microorganismele din sange sa determine infectii la dinstanta, inclusiv la nivelul rinichilor;
- Daca barbatul/baiatul face o infectie urinara, ar trebui sa ne gandim si la posibile malformatii congenitale. In general, in cazul malformatiilor congenitale, infectiile urinare apar inca din copilarie;
- Montarea sondelor urinare creste riscul de infectii la barbat.

Citește și:

Verificati anual functia rinichilor printr-un sumar de urina, precum si prin ecografia abdominala totala care va aduce informatii atat cu privire la aparatul urinar, cat si cu privire la celelalte organe din cavitatea abdominala.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.