Setari Cookie-uri

De ce facem PIETRE la RINICHI?

Afla cum ajungem sa suferim de pietre sau nisip la rinichi - stilul de viata modern este vinovat, sau si alegerile noastre? Litiaza renala afecteaza tot mai multe persoane, constand in formarea unor pietre (calculi) la nivelul sistemului urinar.

Trebuie mentionat ca uneori durerea poate fi atipica, mai ales pentru pietrele situate la nivelul rinichiului sau cand exista o infectie suprapusa. Durerea poate iradia in abdomen, in gland, in zona hepatica.

Analize medicale si alte investigatii pentru pietrele la rinichi

Litiaza renala poate fi usor diagnosticata printr-o ecografie abdominala. In unele situatii pietrele la rinichi pot fi descoperite si in urma unei radiografii abdominale.

Alte investigatii: pielografia intravenoasa – o investigatie ce presupune descoperirea calculilor renali si stabilirea gradului de obstruare a cailor urinare, folosind o substanta de contrast ce se elimina renal, urmand a se observa traseul acesteia prin efectuarea unor radiografii repetate. Metoda este iradianta, insa salvatoare in unele cazuri.

cauzele pietrelor la rinichi / litoaza renala / nisip la rinichi / microlitiaza renala

Tomografia computerizata (CT) in spirala este considerata investigatia de electie pentru cazurile de litiaza urinara ce impune risc de complicatii. CT este o analiza iradianta, insa de multe ori necesara, alta varianta de investigare a pacientului nefiind suficienta.

Citește și:

Sumarul de urina aduce informatii despre prezenta sangelui in caile urinare, a bacteriilor sau a altor elemente ce pot orienta diagnosticul. Sarurile pot fi decelate in urina in cazul litiazei renale, dar exista si cazuri de pacienti care prezinta pietre la rinichi fara a se evidentia sarurile in urina.

Pietre la rinichi – ce este de facut?

Schimbarea alimentatiei, dar si a stilului de viata in favoarea miscarii reprezinta principala masura de preventie.

Foto: litotritie extracorporeala in litiaza renala@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.