Setari Cookie-uri

FEMEILE trebuie sa stie: Totul despre INFECTIILE URINARE

Infectiile urinare sunt mult mai frecvente in randul femeilor datorita particularitatilor anatomice (uretra este mai scurta decat la barbat, ceea ce inseamna ca bacteriile au de parcurs o distanta mult mai scurta pana la nivelul vezicii, apoi distanta scurta a orificiului uretral de regiunea anala si genitala de unde frecvent pot ajunge bacteriile din sistemul digestiv/flora intestinala).

Infectiile urinare: Factori favorizanti de producere a infectiilor urinare

Igiena locala precara, anumite stari fiziologice (menstruatia, sarcina) reduc apararea locala prin modificarea echilibrului biologic local consecutiv modificarilor hormonale; folosirea spermicidelor care distrug flora locala si astfel favorizeaza multiplicarea microorganismelor patogene (infectioase).

infectii urinare

Estrogenii au rolul de a produce un pH acid la nivelul vaginului si astfel stimuleaza dezvoltarea florei locale, inhiband alte microorganisme. De aceea cand ei sunt la nivele scazute (sarcina, menstruatie – estrogenul atinge un maxim la 10-12 zile de la ultima menstruatie, menopauza) infectiile urinare pot avea loc mai frecvent. De asemenea, spalaturile vaginale prea dese elimina flora locala care impiedica la randul ei dezvoltarea altor bacterii, crescand astfel sansele pentru dezvoltarea unei infectii urinare.

Citește și:

Cel mai frecvent microorganism intalnit in infectiile urinare este Escherichia Coli, raspunzatoare pentru aproximativ 85% din totalul infectiilor urinare. Provine din flora intestinala. Putem considera E. Coli drept inamicul public numarul 1 in cauzele de aparitie ale infectiilor urinare la femeie.

Infectiile urinare: Simptome

La femeie simptomele sunt constituite din urgenta mictionala, urinari frecvente si usturimi in timpul urinarii (ca o senzatie de arsura). Pot exista si dureri in regiunea suprapubiana, chiar si febra. Aparitia febrei (>38,5C) este un semn de gravitate si este necesar un consult medical imediat.

Cantitatea de urina eliminata este foarte mica iar multi pacienti au impresia ca nu pot urina cand de fapt nu au ce sa urineze, vezica fiind goala. Poate aparea hematurie (sange in urina) ca urmare a distrugerii de mici vase de sange de la nivelul tesutului care tapeteaza vezica urinara la interior. Este un semn care sperie pacienta insa nu este atat de grav pe cat este considerat de paciente. Asta nu inseamna desigur, ca trebuie sa amane vizita la medic.

Citește și:

Infectiile urinare: Diagnostic

Metoda rapida este constituita de testele rapide care se pot procura de la farmacie (strip urinar) care se coloreaza diferit in functie de compozitia urinii, indicand daca este sau nu vorba de o infectie urinara.

Ulterior, acesta se poate completa cu analizele specifice urinii: examenul sumar de urina si urocultura, eventual o hemoleucograma. Ecografia are un rol important in cadrul infectiilor complicate (pacientele au febra si se plang si de dureri lombare, ceea ce poate indica ascensiunea rapida a germenilor catre rinichi, dezvoltand ceea ce se numeste pielonefrita acuta, reprezantand déjà o urgenta medicala, care neglijata poate duce la sepsis si chiar la deces)

Foto: infectii urinare simptome @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.