Setari Cookie-uri

FEMEILE trebuie sa stie: Totul despre INFECTIILE URINARE

Infectiile urinare sunt mult mai frecvente in randul femeilor datorita particularitatilor anatomice (uretra este mai scurta decat la barbat, ceea ce inseamna ca bacteriile au de parcurs o distanta mult mai scurta pana la nivelul vezicii, apoi distanta scurta a orificiului uretral de regiunea anala si genitala de unde frecvent pot ajunge bacteriile din sistemul digestiv/flora intestinala).

Infectiile urinare: Tratament

Cel mai frecvent tratamentul este antibiotic insa in formele usoare se pot utiliza cu succes diferite antiseptice urinare. Sfatul meu este ca pacientele sa faca urocultura inainte de a isi administra orice medicament fie el antiseptic urinar, fie antibiotic.

Efectuarea uroculturii dupa administrarea medicamentelor mentionate duce la un rezultat negative pentru infectia urinara. Spun aceste lucruri intrucat sunt paciente care desi se afla sub tratament (autoadministrat) totusi nu se simt bine, simptomele persista iar medicul se vede pus in situatia de a nu putea oferi un tratament antibiotic adecvat intrucat urocultura nu indica un germen prezent si consecutiv nu se poate efectua nici antibiograma. La 10-12 zile de la ultima doza de antibiotic/antiseptic se va repeta urocultura pentru a constata daca tratamentul a fost un succes.

Citește și:

infectii urinare

Infectiile urinare in Sarcina

Infectiile tractului urinar in sarcina au o incidenta de 8%. Germenii implicati sunt in principiu aceiasi ca la non-gravide (E. Coli este iarasi raspunzator de 80-90%). In mod obisnuit femeia va face urocultura la prima vizita prenatala, si apoi in trimestrul II si III (deci trei uroculturi in total). Se poate intalni situatia in care urocultura sa fie pozitiva, sa fie identificat un germene dar pacienta sa nu aiba simptome. Aceasta situatie se numeste bacteriurie asimptomatica.

Necesita tratament antibiotic in masura posibilitatilor pentru a nu afecta fatul. Netratata insa poate duce la pielonefrita acuta in aproximativ 20-30% cazuri. Prin tratament riscul scade la doar 3-4%. NU se vor prescrie medicamente din categoria fluorochinolonelor si tetraciclinei (efect toxic asupra fatului). In niciun caz gravida nu trebuie sa ia medicamente fara acordul medicului.

Citește și:

Infectiile urinare: Preventie

Se pot administra antibiotice, in mai multe scheme de tratament (fie zilnic – Nitrofurantoin 50mg/zi, fie numai 3 zile pe saptamana – Biseptol, sau o doza de 3g Fosfomicin la 10 zile). Exista si vaccinuri impotriva E. Coli (UroVaxom) pe baza de extract bacterian din E. Coli. Exista si tendinta de a acidifia urina folosind Vitamina C, citrice, dar cel mai eficient s-a dovedit a fi sucul de afine sau comprimatele cu extract de afine.

***

Doctor Specialist Urolog Stefan Gutue Un articol de Dr. Stefan Gutue – Medic Specialist Urolog la Centrul Medical MEMORMED www.memormed.ro

Absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si
ulterior Medic Rezident Urolog in cadrul Spitalului Clinic de Urologie
"Theodor Burghele", Bucuresti, Dr. Gutue Cristian Stefan este in prezent
Medic Specialist Urolog la Centrul Medical MEMORMED.

Citește și:

Foto: infectii urinare anatomie @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.