Setari Cookie-uri

Litiaza urinara sau pietrele la rinichi

Litiaza urinara, cunoscuta mai frecvent sub numele de “pietre la rinichi” este o afectiune cunoscuta inca din Antichitate, operatia de extragere a pietrelor fiind cea mea veche interventie chirurgicala consemnata in scrierile antice

Motivul pentru care apare litiaza renala nu este unul singur, ci un cumul de situatii favorizante.

Majoritatea calculilor urinari (70%) sunt de natura calcica, adica apar printr-un exces de Calciu in organism.

litiaza renala

Simptome litiaza renala

Primul si cel mai important simptom este durerea. Acest simptom este foarte frecvent si poate fi considerat un “avantaj” pentru bolnav pentru ca il aduce la medic. In absenta acesteia bolnavul probabil ca nu s-ar fi prezentat la medic pana cand nu ar fi aparut complicatiile, mult mai greu de tratat si mai periculoase pentru organismul respectivei persoane.

Aceasta durere are cateva caracteristici speciale: este instalata brusc, iradiaza spre organele genitale externe si spre partea interna a coapsei, este intensificata la efort si la ingestia de lichide. Este o durere intensa care agita bolnavul, il face sa caute o pozitie in care sa se calmeze insa nu o gaseste.

Durerea poate fi insotita de greata si varsaturi.

Urina cu sange (hematurie): Cateodata urina se poate colora in rosu, semn ca piatra a iritat peretele tubului in care se gaseste iar acesta a sangerat. Uneori, din cauza ca urina stagneaza deasupra calcului pot aparea infectii, iar urina eliminata este tulbure.

O caracteristica speciala a litiazei urinare localizata in vezica urinara este intreruperea jetului urinar cu reluarea acestuia dupa modificarea pozitiei.

In cazul in care bolnavul are un singur rinichi sau are pietre la ambii rinichi in acelasi timp este posibil ca acesta sa nu mai urineze deloc, situatie foarte grava in care pacientul trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Diagnostic

Medicul urolog va suspecta imediat o litiaza urinara dupa ce i se expun simptomele, insa va efectua si examene imagistice pentru a-si confirma banuielile (RRVS, UIV, ecografie), va recolta sange, urina, iar dupa extragerea calculului se va face analiza biochimica a acestuia.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.