Setari Cookie-uri

Litiaza urinara sau pietrele la rinichi

Litiaza urinara, cunoscuta mai frecvent sub numele de “pietre la rinichi” este o afectiune cunoscuta inca din Antichitate, operatia de extragere a pietrelor fiind cea mea veche interventie chirurgicala consemnata in scrierile antice

Tratament litiaza renala

Desi cercetatorii nu au descoperit inca medicamentul care sa poata trata in 100% din cazuri litiaza renala, tratamentul poate urma mai multe cai si tinde sa devina din ce in ce mai putin invaziv.

Un prim pas in rezolvarea litiazei urinare este indepartarea durerii: in acest sens trebuie oprit imediat aportul hidric (cu cat bei mai multa apa cu atat presiunea va creste mai mult si durerea va fi mai mare). Apoi se vor administra analgezice, antiinflamatoare, antispastice, antipiretice si antibiotice daca a fost infectat. Tratamentul modern indica si administrarea intermitenta de glucagon si alfa blocante care sunt foarte eficiente in alinarea durerii.

Urmatorul pas este eliminarea cauzei care a provocat durerea, adica indepartarea calculului - pe cale chirurgicala sau nechirurgicala, metoda cea mai buna fiind aleasa de pacient si de medic. Ne oprim la acest capitol asupra litotritiei, o metoda nechirurgicala de eliminarea a calculului care se bucura de o popularitate crescuta in randul bolnavilor cu litiaza renala tocmai pentru ca poate rezolva boala printr-o metoda de lucru neinvaziva.

Litotritia (ESWL) este un procedeu care foloseste unde de soc aplicate localizat la suprafata corpului care determina “spargerea” calculului in fragmente mici care pot fi ulterior eliminate spontan.

Bibliografie: Urologie, curs pentru studenti, Inst. Fundeni

Un articol de Oana Trifu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.