Arbustul este unul țepos, cu o inaltime cuprinsă între 2 și 6 metru, având frunzele alungite și de culoare verde-argintiu, iar fructele, mai ales pe meleagurile noastre, sunt în special de culoare galben-portocaliu, dar există și cătină cu fructe alte sau roșii.
Fructele de cătină: beneficii și utilizareGăsim fructele de cătină pe piață încă de la finalul verii, putând fi culese până spre începutul iernii.
Va recomandam si aceste produse naturiste:
Ulei de Catina capsule Hofigal – pret 27,99 lei – produs disponibil online pe Plantum.ro
Catina Pulbere 40g HERBAVIT – pret 10,90 lei – disponibila pe Vegis.ro
Ulei Catina Pentru Copii Hofigal – pret 23,22 lei – disponibil pe Vegis.ro
Extract din Muguri de Catina – pret 21,99 lei – disponibil pe Plantum.ro
Ulei de catina Hofigal – pret 17,17 lei – disponibil pe Vegis.ro
Fructele de cătină sunt cunoscute în special pentru conținutul bogat în vitamina C (de două ori mai bogate în vitamina C decât fructele de măceșe și de 10 ori mai bogate în vitamina C decât citricele), dar și pentru conținutul ridicat în antioxidanți.
Fructele de cătină sunt bogate în vitamine precum vitamina A și carotenoide, B1, B2, B6, B9, colină, inositol, vitaminele E, K, P şi F, celuloză și fibre, acizi grași polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri. Dintre mineralele conținute în fructele de cătină enumerăm calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu.
Cum putem folosi fructele de cătină?Le putem consuma proaspete, ca atare sau alături de alte fructe, de exemplu în salate de fructe.
Cătină poate fi un ingredient delicios și în smoothie sau în unele rețete de salate de crudități. Fructele de cătină pot orna prăjituri și alte preparate de cofetărie sau pot fi uscate și apoi măcinate.
Pudra de fructe de cătină se poate folosi în numeroase preparate, în smoothie-uri, în piureuri, supe-creme, dar se poate obține și un ulei terapeutic folosin 100g de pulbere la 500 ml de ulei extravorgin (se poate folosi ulei extravirgin de măsline, de cocos, de floarea-soarelui etc.), uleiul lăsându-se la macerat 2 săptămâni.
Pudra se poate folosi de asemenea și în preparate cosmetice sau la prepararea unor tincturi.
Beneficiile consumului fructelor de cătină:-
Kudika
Istoria ochelarilor de soare aviator
-
Kudika
Ce este homeopatia și care sunt bazele acesteia
-
Kudika
Metode de tratament inovatoare pentru afecțiunile sistemului digestiv
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
Foarte popular este acest amestesc. Se folosește o parte de miere la 3 părți de fructe proaspete de cătină. Fructele se spală, se curată de codițe și se zdrobesc până se obține un suc viu colorat, care se amestecă apoi cu mierea. Amestecul se lasă la macerat aproximativ 10 zile, ferit de lumina și căldură. Se obține un amestec dulce-acrișor, gustul este plăcut chiar și pentru copii. Se poate consumă o linguriță pe zi, în preparate sau înainte de masă, cu condiția să nu incalziti termic acest amestec (să nu îl gătiți).
Extractul de muguri de cătină este un gemoderivat folosit ca adjuvant în infecțiile și bolile respiratorii, ca tonic imunitar și nervos, fiind de asemenea recomandat în stările de oboseală și convalescență.
Tinctura din scoarţă de cătinăTinctura este recomandată pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, ca tonic hepatic, având puternic efect antiseptic, regenerator şi cicatrizant.
Ceaiul de cătinăCeaiul de cătină poate înlocui cu succes cafeaua de dimineață, fiind un bun energizant. Este recomandat și celor care urmează un regim de slăbire sau de scădere a colesterolului.
Când este contraindicat să consumăm cătină?Având în vedere că este un bun energizant și totodată cătină prezintă ușoare efecte anticoagulante, sunt câteva precauții de luat în seama:
Important: cereți sfatul medicului înainte de a face modificări în dietă sau de a urma un plan terapeutic naturist.
Foto articol : By nanka, By Tanya_mtv/ shutterstock.com
Spune-ti parerea!