Setari Cookie-uri

Cancerul pulmonar: ce ar trebui să știm și de ce este important să fim informați

De ce alegem să vorbim detaliat despre cancerul pulmonar? Acest tip de cancer curmă mai multe vieți decât cancerul de colon, de prostată, de sân și ovarian laolaltă. Riscul de a dezvolta cancer pulmonat poate fi mult redus prin metodele de prevenție, iar prin depistare precoce și screening crește șansa de vindecare.

În ceea ce privește epidemiologia, cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Se estimează că, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, conform statisticilor organizației Lung Cancer Europe.

În România, în 2018, potrivit GLOBOCAN, au apărut 11340 cazuri noi de cancer pulmonar, incidența fiind mai mare în rândul bărbaților. Ca mortalitate, în țara noastră cancerul pulmonar reprezintă prima cauza de deces prin boală oncologică.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru cancerul pulmonar?

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Riscul de cancer pulmonar crește odată cu vârsta și cu numărul de țigări fumate. Când se inhalează fumul de țigară, care este plin de substanțe cauzatoare de cancer (cancerigene), apar modificări ale celulelor pulmonare, modificări ce cresc riscul de transformare malignă (canceroasă).

Citește și:

De aceea renunțarea la fumat poate reprezenta primul pas în prevenția cancerului pulmonar. Riscul de a dezvolta maladia scade după renunțare, chiar și la cei care au fumat mulți ani în trecut.

Alți factori de risc și boli care predispun la apariția cancerului pulmonar:

  • Poluanții interiori, precum radon, fumul de cărbune, fumul de la lemnele de foc în gospodăriile rurale;
  • Expunerea la azbest și alți agenți cancerigeni (praf de lemn, vapori de sudură, arsenic, metale industriale, beriliu și crom)
  • Poluarea aerului
  • Antecedentele familiale de cancer pulmonar
  • Radioterapia în zona toracelui
  • Vârsta – peste 65 ani
  • dietă săracă în fructe și legume (mai puțin de 2-3 porții/zi)
  • Prezența unor boli precum: BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), cancer esofagian/de gât/la nivelul capului, fibroză pulmonară, limfom sau cancer mamar sau metastaze toracice tratate prin radioterapie toracică etc.

Screening-ul cancerului pulmonar și cum îl putem preveni

În ceea ce privește prevenția cancerului pulmonar, renunțarea la fumat reprezintă un pas cu adevărat important pentru toți fumătorii. De asemenea, limitarea expunerii la noxe toxice, utilizarea filtrelor pentru aer în încăperi (în special pentru persoanele care trăiesc în medii poluate, orașe mari etc.), realizarea unui consult genetic atunci când în familie există alte cazuri de cancer pulmonar pot reprezenta acțiuni preventive în ceea ce privește apariția acestei maladii.

Citește și:

La persoanele aflate la risc înalt (riscul este evaluat de catre medic), se recomandă screeningul. Statisticile arată că screeningul cancerului pulmonar aduce cu adevărat un beneficiu celor care se află la risc înalt de a dezvolta acest tip de cancer. De aceea este recomandat să va prezentați la medic pentru a evalua riscul de a dezvolta această maladie.

Persoanele care au în familie alte cazuri de cancer pulmonar, cele care suferă de boli cu risc înalt pentru această maladie, cele care lucrează în mediu toxic sau sunt expuși la poluanți interiori/exteriori sau fumează, ar trebui să contacteze medicul. Screeningul cancerului pulmonar se face prin realizarea unui CT toracic cu emisie joasă, care se realizează periodic, la recomandarea medicului, pentru a depista precoce o eventuală tumoră.

Citește și:

Depistat în faze precoce, crește șansa de vindecare a cancerului pulmonar, prin tehnici chirurgicale, chimioterapie, imunologice și radioterapie.

Screeningul pentru cancerul pulmonar poate fi realizat la GRAL Medical, unde medicul specialist poate evalua riscul de a dezvolta această maladie și poate recomanda, pe mai departe, pașii de screening și pentru alte afecțiuni în fața cărora, din fericire, avem metode de prevenție sau depistare precoce. Pe acest subiect vă recomandăm să citiți și:

Screeningul cancerului de san: recomandat pentru fiecare femeie

Screeningul cancerului de col uterin: teste ce iti pot salva viata

Analize si investigatii oncologice: de la preventie la diagnostic si tratament

De asemenea, la GRAL Medical, se poate efectua acest tip de CT pulmonar cu doza scazută, care poate fi recomandat de către un medic de specialitate pentru pacienții cu risc înalt.

Citește și:

screening cancer ăulmonar

Foto: Shutterstock.com

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Din păcate, în stadiile timpurii de evoluție a cancerului pulmonar, nu sunt semnalate simptome. Practic maladia poate fi descoperită întâmplător sau prin screeningul recomandat de către medicul specialist.

Mai târziu, când cancerul a evoluat, încep să apară simptomele. Dintre acestea, cele mai comune sunt:

  • Tuse persistentă, pe care fumătorii o pot confunda cu tusea tabagică;
  • Tuse cu expectorație sanguinolentă, pacientul observând prezența sângelui în spută, indiferent de cantitatea de sânge (pot fi doar striuri, ca niște firișoare roșii sau maronii);
  • Dureri în piept sau junghiuri – pacienții pot crede că provin de la inimă;
  • Infecții frecvente, în special respiratorii, sau o răceală care pare că nu mai trece, fiind epuizantă;
  • Pierderea în greutate fără un motiv anume – pacientul slăbește fără a ține o dietă și fără a face modificări în stilul de viață;
  • Respirație greoaie – pacientul simte că obosește repede sau chiar „sete de aer”;
  • Hârâit în piept sau răgușeală continuă;
  • Dureri osoase sau de cap (mai ales în cazul metastazelor) etc.;

Diagnosticul cancerului pulmonar

Mai multe investigații conturează diagnosticul cancerului pulmonar.

Citește și:

Atunci când există suspiciune, medicul poate recomanda o radiografie torarica sau un CT toracic, analize de sânge, examenul sputei, iar dacă va considera, va recomanda bronhoscopie cu biopsie.

Diagnosticul de elecție este realizat prin biopsie, prin rezultatul dat de către medicul specialist anatomo-patolog, urmat de analize genetice, importante pentru a evidenția anumite tipuri de cancer care raspund la imunoterapie specifică, răspunsul la tratament al acestor din urmă cancere conferind un prognostic mult mai bun în zilele noastre, comparativ cu perioada de dinainte, când aceste tratamente nu existau încă. Așadar, încadrarea corectă și completă a cancerului pulmonar este esențială pentru stabilirea schemei de tratament.

Se vor efectua astfel mai departe analize pentru PD-L1, ALK, EGFR, astfel încât, în funcție de rezultate, să se concluzioneze dacă se va face sau nu imunoterapie specifică,.

Citește și:

Cancerul pulmonar care prezintă aceste mutații genetice apare mai degrabă la persoane tinere, dar și la cei mai în vârstă, de regulă nefumători și fără factori de risc evidenți pentru această maladie, sau la cei care au mai avut în familie cazuri de cancer pulmonar. În tot cazul, analizele sunt recomandate și celor care nu se încadrează în acest profil de susceptibilitate mare.

Uneori, poate fi necesar abordul chirurgical toracic pentru prelevarea de biopsii.

Toate aceste analize și investigații se pot realiza de către medici specialiști și utilizând aparatură de ultimă performanță la clinicile GRAL Medical și în Spitalul Oncofort. Pentru recomandarea acestora pacientul va fi preluat de către o echipă multidisciplinară de specialiști (medici oncologi, chirurgi, radiologi și medici de alte specialități), planul de diagnostic fiind ghidat și personalizat pentru fiecare pacient în parte. Răspunsul oferit de către Laboratorul GRAL de Anatomie Patologică vine complet și rapid, timpul fiind important atât pentru medici, cât și pentru pacient.

Biopsia oferă așadar informații specifice privind tipul de cancer pulmonar, împreună cu analiza mutațiilor specifice, însă pentru a evalua extinderea și stadializarea TNM (tumoră, noduli, metastaze) sunt necesare și alte investigații.

Mai departe, echipa multidisciplinară medicală care ia în evidență pacientul confirmat cu cancer pulmonar va recomanda și alte analize care ajută în stadializarea TNM a cancerului, precum PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni), scintigrafia osoasă (pentru a observa metastazele osoase), CT cranian (se efectuează și ca screening pentru pacienții cu risc de metastaze cerebrale, astfel încât terapia prin iradiere să fie începută cât mai devreme după depistarea eventualelor metastaze cu localizare cerebrală), CT abdomen și pelvis (pentru a decela eventuale metastaze intraabdominale). Toate aceste investigații sunt ghidate și personalizate de către echipa medicală, pentru fiecare pacient în parte.

Tratamentul în cancerul pulmonar

După stabilirea tipului de cancer pulmonar și stadializarea acestuia, identificarea existenței sau absenței metastazelor, precum și a localizării acestora în cazul în care sunt depistate, se poate stabili schema de tratament.

Cancerul pulmonar poate fi clasificat în două tipuri mari, bazate pe aspectul celulelor canceroase analizate sub microscop de către medicul anatomo-patolog:

  • cancer pulmonar cu celule mici (circa 20% din cazuri)
  • cancer pulmonar fără celule mici (75% din cazuri – carcinoame scuamoase sau epidermoide, adenocarcinoamele și cancerul cu celulă mare).

Stadiile TNM ale cancerului pulmonar sunt:

Stadiul I: Cancerul este limitat la plămâni și nu s-a extins la ganglionii limfatici. Tumora este, în general, mai mică de 5 cm în diametru.

Stadiul II: Tumora la acest stadiu poate fi mai mare de 5 cm sau putem vorbi despre o tumoră mai mică, dar care implică structurile din apropiere, cum ar fi peretele toracic, diafragmă sau învelișul din jurul plămânilor (pleură). Cancerul poate fi, de asemenea, extins la ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul III: Tumora la acest stadiu poate fi foarte mare și poate invada alte organe din apropierea plămânilor. Este posibil ca această etapă să indice și o tumoră mai mică, dar însoțită de celulele canceroase în ganglionii limfatici situați mai departe de plămâni.

Stadiul IV: Cancerul s-a extins și la celălalt plămân sau s-a extins și în alte părți ale corpului (ficat, oase, creier). Cancerul pulmonar cu celulă mică este uneori descris că fiind limitat sau extensiv. Limitat înseamnă că celulele canceroase sunt limitate la un singur plan de iradiere pulmonară, restul fiind cazurile extinse.

Opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici

Stadiul I: Chirurgie, uneori chimioterapie

Stadiul II: Chirurgie, chimioterapie, radioterapie

Stadiul III: Radiochimioterapie și radioterapie, chimioterapie, intervenții chirurgicale, uneori, pe baza rezultatelor de alte tratamente

Stadiul IV: Chimioterapie, terapia țintită, studii clinice paliative

Opțiunile de tratament pentru cancer pulmonar cu celule mici

Stadiul I: Chirurgie atunci când este posibil, cu toate că de obicei se recomandă chimioterapie și radiații combinate

Stadiul II: Chimioterapie și radiații combinate

Stadiul III: Chimioterapie și radiații combinate, studiile clinice, de îngrijire de susținere

Stadiul IV: Chimioterapie, studiile clinice, de îngrijire și de susținere

Alegerea schemei de chimioterapice, precum și asocierea acesteia cu radioterapie și tratament imunologic sunt stabilite pentru fiecare pacient în parte. Dincolo de toate aceste tratamente personalizate, pacienților le este recomandată colaborarea cu un specialist în nutriție oncologică, menținerea resurselor energetice ale organismului fiind foarte importantă. De asemenea, kinetoterapia este adesea asociată tratamentului de bază, pentru a ajuta pacienții să se mobilizeze și să își reintegreze, treptat, activitățile, iar suportul psihologic acompaniază tot protocolul terapeutic.

La Spitalul Oncofort pacientul va beneficia de tot ce înseamnă prediagnostic, diagnostic și tratament al cancerului pulmonar, fiind luat în evidență de către o echipă multidisciplinară de medici ce îi va urmări evoluția pe tot parcursul tratamentului. Aparatura de ultimă generație și medicii cu experiență ajută la obținerea unor rezultate foarte bune pentru sănătatea pacientului. Mai mult decât atât, unele investigații și tratamente pot fi realizate gratuit pentru pacient, fiind susținute de CNAS. Vă recomandăm să citiți și acest articol despre rezultatele extraordinare la tratament ale unui pacient cu cancer pulmonar: https://www.oncofort.ro/articole/un-raspuns-exceptional-la-imunoterapie-si-chimioterapie-in-cancerul-pulmonar-metastatic-prezentare-caz

Studiile recente au arătat că, în cazurile în care cancerul pulmonar este diagnosticat și operat atunci când are o dimensiune mai mică de 1 cm, rata de supraviețuire este mai mare de 90%. Screeningul pacienților cu risc crescut prin realizarea unui examen CT cu doze mici de radiații poate ajuta la salvarea vieții acestor pacienți, crescând rata de supraviețuire. Mergeți la medic!

Programează-te în Clinicile GRAL Medical pentru un consult de screening al riscului pentru cancerul pulmonar sau pentru investigatii de specialitate si tratament.

Pentru mai multe informații, dar și pentru programări și consultații puteți apela numărul de telefon 031 110 0000 sau online https://www.gralmedical.ro/Programari-online

Foto articol: By Kateryna Kon/ shuttertsock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.