Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre bolile cardiovasculare? - Interviu cu Dr. Dragos Vinereanu

In general, oamenii au inceput sa se informeze din ce in ce mai mult in privinta unui regim de viata sanatos insa marea majoritate a populatiei este inca insuficient educata in privinta acestor riscuri. De aceea, este binevenita o campanile de informare de genul celei desfasurate de R3i. R3i reprezinta o organizatie paneuropeana care isi propune reducerea riscului cardiovascular global atat prin schimbarea stilului de viata cat si prin medicamente. Targetul campaniei este reprezentat de catre toti pacientii cu risc cardiovascular. Campania are o latura preventiva cat si una terapeutica. Prima manifestare din Romania are caracter educational si se va desfasura sub forma unui curs adresat medicilor cardiologi, dar si medicilor de familie.

Romania se situeaza printre primele locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara. D-nul Conferentiar Dr. Dragos Vinereanu, Medic Specialis Cardiologie, ne ofera informatii pretioase despre incidenta, cauzele si modalitatile de preventie in cazul bolilor cardio-vasculare.

boli cardio vasculare 1. Cat de receptivi sunt oamenii cu privire la riscurile cardiovasculare? Cunosc ei principalii factori care pot duce la aceste afectiuni?

Dr. Dragos Vinereanu: In general, oamenii au inceput sa se informeze din ce in ce mai mult in privinta unui regim de viata sanatos insa marea majoritate a populatiei este inca insuficient educata in privinta acestor riscuri. De aceea, este binevenita o campanile de informare de genul celei desfasurate de R3i. R3i reprezinta o organizatie paneuropeana care isi propune reducerea riscului cardiovascular global atat prin schimbarea stilului de viata cat si prin medicamente. Targetul campaniei este reprezentat de catre toti pacientii cu risc cardiovascular. Campania are o latura preventiva cat si una terapeutica. Prima manifestare din Romania are caracter educational si se va desfasura sub forma unui curs adresat medicilor cardiologi, dar si medicilor de familie.

Citește și:

2. Care este incidenta bolilor cardiovasculare in randul populatiei?

Dr. Dragos Vinereanu: Confrom ultimelor statistici legate de bolile cardiovasculare, Romania este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara. Mai mult, in timp ce in majoritatea tarilor europene aceasta mortalitate este in scadere, in tara noastra ea are in continuare o tendinta de crestere.

3. Care sunt cauzele si factorii de risc pentru afectiunile cardiovasculare?

Dr. Dragos Vinereanu: Factorii principali care pot duce la aparitia afectiunilor cardio-vasculare sunt reprezentati de fumat, dieta dezechilibrata, sedentarism si stress. Bolile cardiovasculare la fumatori apar la varste mai tinere si au o evolutie mai severa decat la nefumatori. Mecanismul principal consta in actiunea nociva a fumatului asupra paturii celulare care tapeteaza toate arterele corpului, numita endoteliu. Aceasta se comporta ca o bariera care, odata distrusa, determina aparitia aterosclerozei si a complicatiilor acesteia.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.