Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre bolile cardiovasculare? - Interviu cu Dr. Dragos Vinereanu

In general, oamenii au inceput sa se informeze din ce in ce mai mult in privinta unui regim de viata sanatos insa marea majoritate a populatiei este inca insuficient educata in privinta acestor riscuri. De aceea, este binevenita o campanile de informare de genul celei desfasurate de R3i. R3i reprezinta o organizatie paneuropeana care isi propune reducerea riscului cardiovascular global atat prin schimbarea stilului de viata cat si prin medicamente. Targetul campaniei este reprezentat de catre toti pacientii cu risc cardiovascular. Campania are o latura preventiva cat si una terapeutica. Prima manifestare din Romania are caracter educational si se va desfasura sub forma unui curs adresat medicilor cardiologi, dar si medicilor de familie.

4. Afectiunile cardiovasculare pot sa apara si la persoanele tinere?

Dr. Dragos Vinereanu: In ultimii ani, tocmai din cauza ca majoritatea tinerilor nu au o viata echilibrata si aceasta nu este bazata pe exercitiu fizic zilnic, o alimentatie sanatoasa si evitarea, pe cat posibil, a stress-ului, aceste afectiuni nu mai tin cont de varsta. Orice categorie poate fi afectata si de aceea, preventia este cea mai importanta. Trebuie sa avem grija de lucrurile pe care le putem schimba in viata noastra, pentru ca ceea ce este determinat genetic nu poate fi modificat.

5. Exista cu precadere unele boli care se asociaza cu afectiunile cardio-vasculare? Pacientii cu Diabet Zaharat de Tip II prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cardio-vasculare?

Dr. Dragos Vinereanu: In general, pacientii care dezvolta si alte boli asociate au un risc mai mare de a dezvolta complicatii si in privinta afectiunilor cardio-vasculare. De aceea, este necesar un plus de atentie atunci cand pacientul are déjà un istoric. Asta nu inseamna ca persoanele care nu au anumite boli nu ar trebui sa efectueze regulat un control medical pentru a-si verifica starea de sanatate.

Citește și:

6. Care sunt persoanele cele mai expuse riscurilor de afectiuni cardiovasculare?

Dr. Dragos Vinereanu: Sunt mai expuse persoanele care fumeaza, au un regim de viata dezechilibrat, nu se odihnesc suficient si sunt sedentare. De asemenea, cele care au si alte afectiuni care pot duce la complicatii in dezvoltarea unei boli cardio-vasculare.


electrocardiograma 7. Care sunt cele mai intalnite patologii din sfera afectiunilor cardiovasculare?

Dr. Dragos Vinereanu: Boala cardiaca este insa un termen mai complex ce include boli ce afecteaza mult mai multe structuri si functii ale inimii si include: boala coronariana ischemica (inclusiv infarctul miocardic acut), aritmii, insuficienta cardiaca, valvulopatii, malformatii congenitale, ardiomiopatii, boli pericardice, sindrom Marfan si boli ale aortei, boli vasculare, boala hipertensiva.

Citește și:

8. Ce riscuri si complicatii prezinta bolile cardiovasculare?

Dr. Dragos Vinereanu: Complicatiile bolilor cardiace sunt multiple. Una dintre cele mai intalnite complicatii este cedarea inimii. Aceasta situatie apare atunci cand inima nu mai poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului. Cu timpul inima ajunge sa nu mai tina pasul cu solicitarile zilnice, muschiul cardiac slabeste, iar ventriculele se dilata pana in punctul in care inima nu mai poate pompa eficient sange in intregul corpul. Cedarea inimii poate rezulta in urma defectelor congenitale ale inimii, a bolilor cardiovasculare, a bolilor valvulare, a infectiilor cardiace sau a cardiomiopatiei. Complicatiile bolilor inimii mai pot include: atacul de cord, accidentul vascular ischemic, anevrismul, boala arterelor periferice, stop cardiac brusc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.