Fa-ti si tu un test de risc cardiovascular

Fa-ti si tu un test de risc cardiovascular

Fundatia Romana a Inimii a lansat Campania de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania, SOS CARDIO - Atentie, risc cardiovascular!

Fundatia Romana a Inimii a lansat Campania de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania, SOS CARDIO - Atentie, risc cardiovascular!

test cardiovascularRomania ocupa un nedorit loc fruntas in topul deceselor din cauze cardivasculare din lume. Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

“A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, initiatoare a campaniei SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!

Campania isi propune sa constientizeze populatia despre factorii de risc cardiovascular si acumularea lor. Cei mai multi dintre noi avem, in acelasi timp, mai multi factori de risc (fumam, suntem sedentari, ducem o viata stresanta, avem in familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Acesti factori de risc, luati impreuna, definesc riscul nostru cardiovascular global.

Cu alte cuvinte, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora. De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.

Ceea ce trebuie sa mai stim este ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.

“Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare”, a subliniat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dr. Dan Deleanu.


Kudika
3 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri