Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre afectiunile congenitale ale cordului

Congenital inseamna din nastere (existent la nastere). Termeni pe care ii puteti auzi sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul defect (sau varianta sa stiintifica- malformatie) este mai corect decat cel de boala. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect- malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).

Ce sunt malformatiile (defectele) cardiace congenitale sau bolile cardiace congenitale?

Congenital inseamna din nastere (existent la nastere). Termeni pe care ii puteti auzi sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul “defect” (sau varianta sa stiintifica- malformatie) este mai corect decat cel de “boala”. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect- malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).

Ce cauzeaza malformatiile cardiace congenitale?

Incidenta de 8 la 1000 de nascuti vii se mentine in toate regiunile lumii. Conform unor statistici internationale in Romania se nasc anual peste 950 de copii cu cardiopatii congenitale. O mare parte dintre acesti copii decedeaza in prima luna si in primul an de viata. Desi unele dintre aceste malformatii cardiace sunt complexe , asociate cu alte tipuri de malformatii si dificil de corectat sau recuperat, o alta mare parte din acesti copii sunt tratabili si recuperabili putind deveni adulti sanatosi.

Citește și:

In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicate fiind rubeola; virusul rubeolei poate interfera cu dezvoltarea normala a inimii fatului sau cu dezvoltarea normala a altor organe). Dar si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale. Uneori ereditatea joaca si ea un rol in aparitia malformatiilor cardiace congenitale. Se pot intalni familii in care mai mult de un copileste afectat de o malformatie cardiaca congenitala, insa aceste cazuri sunt rare. Alte situatii in care apar malformatii cardiace congenitale sunt sindroamele genetice care evolueaza cu afectarea mai multor organe, cum ar fi sindromul Down. Riscul de aparitie a malformatiilor cardiace congenitale este crescut de consumul unor medicamente, a consumuluide alcool sau droguri.

Citește și:

Sunt in curs de investigatie alte posibile cauze de malformatii cardiace congenitale. Esenta este ca, in majoritatea cazurilor, nu cunoastem cauzele aparitiei malformatiilor cardiace congenitale

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.