Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre afectiunile congenitale ale cordului

Congenital inseamna din nastere (existent la nastere). Termeni pe care ii puteti auzi sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul defect (sau varianta sa stiintifica- malformatie) este mai corect decat cel de boala. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect- malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).

Pe scurt, malformatiile corectabile sunt acele cazuri in care, ca urmare a interventiei chirurgicale, copilul poate fi considerat vindecat, intrucat cordul devine normal, avand toate elementele anatomice si functionale , similare cu ale oricarui copil sanatos.

Malformatiile cardiace necorectabile, reprezinta un spectru de malformatii mai restrans din punct de vedere al incidentei si frecventei. Din pacate, tratamentul chirurgical se poate limita la una sau mai multe interventii, care au ca scop indepartarea unor defecte cardiace sau uneori crearea unor defecte in scopul obtinerii unei functii cardiace si vasculare cat mai apropiata de circulatia normala, fara ca din punct de vedere anatomic inima sa fie normala. Aceste interventii, numite operatii paleative, nu au rolul de a corecta defectele cardiace ci de a ameliora functia cardiaca si de a o face compatibila cu supravietuirea..

Citește și:

Cel mai intalnit exemplu de malformatie necorectabila este ventriculul unic sau cordul univentricular.
Marea majoritate a cardiopatiilor congenitale sunt din fericire corectabile, o mare importanta avand depistarea si corectarea lor chirurgicala precoce, de preferat in primul an de viata. Momentul operator optim difera de la o afectiune la alta si consta intr-o atenta evaluare a balantei risc operator/beneficiu pentru pacient, astfel incat la momentul operatiei, riscurile sa fie minime si beneficiul pentru copil sa fie maxim. Asadar, nu toate malformatiile cardiace trebuiesc operate la momentul diagnosticarii, dar nu trebuiesc amanate mai departe de varsta de sugar(1 an). Ceea ce trebuie sa retinem este ca nu este justificata amanarea interventiei copilului datorita varstei si greutatii corporale mici, pentru ca acesti copii nu cresc in greutate datorita fenomenelor de insuficienta cardiaca frecvent asociate. Greutatea copilului nu reprezinta o contraindicatie operatorie in clinicile specializate in acest tip de chirurgie cardiaca. In Romania, inclusiv in momentul de fata exista medici cardiologi, pediatrii sau nu, care in astfel de cazuri continua sa dispensarizeze acesti copii, in speranta ca acestia sa depaseasca greutatea de 10kg pentru a putea fi operati in anumite centre de chirurgia cardiaca unde se opereaza si adulti, considerandu-se ca peste aceasta greutate circulatia extracorporeala este mai usor de tolerat de catre organism. Scopul unui program coerent de chirurgie cardiaca pediatrica este de depistare precoce si sa se reduca considerabil numarul copiiilor cu malformatii cardiace congenitale care in momentul prezentarii la medicul specialist , sunt mai mari de varsta de 1 an.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.