Kudika
23 Februarie 2012

Diabetul este considerat ca fiind una din bolile secolului, considerandu-se ca un procent foarte mare din populatia adulta ar suferi de aceasta boala – diabet zaharat de tip II – chiar daca un numar mare de persoane nu au fost inca diagnosticate.

Asa se intampla ca pacientul diabetic vine la medic pentru o alta problema (adesea secundara diabetului) si in modul acesta depisteaza si boala de metabolism.

Sunt recomandate pentru depistarea precoce a diabetului:

  • Dozarea glicemiei a jeun (de dimineata pe nemancate) la fiecare analize de sange anuale sau la cabinetul medicului de familie;
  • Consultul anual la oftalmolog nu doar pentru dioptrii, ci si pentru examenul fundului de ochi;
  • Masurarea tensiunii arteriale la fiecare vizita in cabinetul medicului de familie;

Dieta care combate diabetul

Adesea persoanele care sufera de diabet zaharat sunt si supraponderale, iar depozitele grase nu ajuta deloc la ameliorarea bolii.

Ca atare se impune si dobandirea unei greutati normale si impunerea unui regim de slabire acolo unde este cazul, dar care totodata sa nu agarveze diabetul.

In general bolnavul de diabet primeste de la medicul nutritionist o schema de alimentatie pe care sa o urmeze, insa aceasta schema adesea nu este explicata foarte clar.

Mai mult decat atat, se intampla des ca pacientii sa nu fie informati despre modul in care ar trebui combinate alimentele.

Iata ce ar trebui sa stiti despre regimul in diabet

Dieta care combate diabetul

Este indicat sa reduceti carnea la cel mult doua potii pe zi

O portie de carne inseamna un volum egal cu cel al unei palme, indiferent daca aceasta carne este fiarta, sub forma de perisoare, gratar etc.

Este indicata doar carnea de pui, peste sau curcan si rar, adica o data la cateva saptamani, carnea de vita. Incercati sa evitati total carnea de porc, macar pana la atingerea unei greutati normale si pana la reglarea metabolismului cu glicemie normala.

Nu prajiti niciodata carnea sau ceapa de exemplu – ceapa calita. Nu consumati nimic prajit. Carnea poate fi preparata la gratar cu aburi, prin fierbere sau la cuptor.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: