Kudika
23 Februarie 2012

Diabetul este considerat ca fiind una din bolile secolului, considerandu-se ca un procent foarte mare din populatia adulta ar suferi de aceasta boala – diabet zaharat de tip II – chiar daca un numar mare de persoane nu au fost inca diagnosticate.

Folositi des legumele

In preparatele pe care le consumati 60-70% pot fi legume cu indice glicemic mic. Va invitam sa cititi si articolul Dieta indicelui glicemic pentru a afla mai multe informatii despre valoarea “glicemica” a unor alimente.

Puteti folosi frecvent, desigur si in functie de sezon: gulie, telina, ridichie, varza, broccoli, ceapa, spanac, urzici, chiar si morcov pentru ca protejeaza orchii (chiar daca este mai dulce), salata verde, ardei, rosii etc.

Se recomanda sa utilizati mai rar si in cantitati mai mici: cartofi, orez, porumb, paste si orice produs din faina alba (inclusiv paine alba), pastranac si radacina de patrunjel mai rar (sunt destul de dulci).

Cereale in alimentatie

Este recomandat sa nu consumati mai mult de doua felii de paine la o masa. Ideal paine din faina integrala. Atentie: cititi eticheta produselor de panificatie penru ca la ingrediente trebuie sa fie clar scris tipul de faina folosit.

Fructele

Dieta care combate diabetul

Fructele indicate sunt cele cu indice glicemic mic, precum fructele inca necoapte bine sau chiar verzi, mere, citrice, fructe de padure, afine, cirese, visine, mango, avocado, chiar si banane (dar nu zilnic) etc. Se recomanda sa consumati rar si cu masura pepene rosu si galben, struguri copti, pere, prune (mai ales cele uscate), sharon, ananas, fructe stafidite.

Consumati in fiecare zi o masa lichida

Este recomandat sa aveti macar o masa lichida pe zi, la pranz, dar se poate si la cina. Aceasta masa lichida consta in supa/ciorba, de preferat sa evite fainoasele (taitei, crutoane) sar se poate pune un cartof sau putin orez. Este recomandat ca aceste supe sa fie fara carne.

Lactate si branzeturi

Puteti consuma iaurturi si branza, dar si lapte, insa aveti grija sa nu luati produsele degresate, light, pentru ca acestea contin mai mult zahar pentru a-si mentine un gust placut, iar dumneavoastra trebuie sa evitati zaharurile.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: