Setari Cookie-uri

Te ingrasi din cauza hormonilor?

Ati tinut o cura de slabire severa si sunteti dezamagita de rezultat? Faceti sport si totusi kilogramele in plus sunt o problema pentru dumneavostra? Aveti un stil de viata sanatos, o alimentatie rationala, iubiti miscarea si activitatea fizica si totusi continuati sa luati in greutate? Poate ar trebui sa va intrebati daca nu aveti o problema de sanatate, pentru ca dincolo de supraalimentatie si sedentarism, cauzele omniprezente ale unei greutati neadecvate, kilogramele in plus si in speta obezitatea pot fi date si de unele tulburari metabolice sau hormonale.

Exista si o obezitate de cauza genitala, asociata cu boli sau defecte de dezvoltare a organelor genitale. Se caracterizeaza printr-o distributie anormala a grasimii.

Studii de specialitate au aratat ca obezitatea este insotita de aparitia unei rezistente a organismului la leptina, un hormon responsabil de senzatia de sete. Ea are un rol major si in reglarea apetitului si ingestiei calorice. Nivelul scazut de leptina accentueaza senzatia de foame si determina o necontrolata dorinta de a manca, iar aceasta duce, in timp, in mod inevitabil, la obezitate.

Noi cercetari au demonstrat existenta a doi hormoni care se pare ca pot influenta greutatea corporala. In ce masura insa, este greu de spus. Acesti hormoni sunt „obestatina” si „grelina”, primul scade pofta de mancare iar celalalt mareste apetitul. Curios este faptul ca cei doi hormoni contrastanti sunt sintetizati de aceeasi gena. Grelina este secretata de stomacul gol, iar cei care tin cura de slabire se confrunta cu o crestere a nivelului acestui hormon.

Somnul insuficient, suprasolicitarea intelectuala si stresul pot provoca tulburari ale procesului de producere a hormonilor: scade nivelul de leptina si creste cel de grelina, accentuand senzatia de foame si marind apetitul. O persoana obosita sau stresata poate simti mult mai des nevoia de a manca, iar atunci cand se va aseza la masa, va consuma cantitati mult mai mari de mancare decat ar avea nevoie organismul in mod normal.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.