Glanda care ne ingrasa

Surplusul de kilograme a devenit o problema pentru tot mai multe persoane. Viata si munca sedentara, alimentatia haotica si deloc sanatoasa, fumatul, lipsa somnului, stresul etc. pot fi cauze ce stau la baza cresterii greutatii. Toate aceste cauze ne pot periclita sanatatea si afecteaza axul neuro-nedocrin al organismului, ax al carui echilibru cu greu poate fi restabilit.

Surplusul de kilograme a devenit o problema pentru tot mai multe persoane. Viata si munca sedentara, alimentatia haotica si deloc sanatoasa, fumatul, lipsa somnului, stresul etc. pot fi cauze ce stau la baza cresterii greutatii. Toate aceste cauze ne pot periclita sanatatea si afecteaza axul neuro-nedocrin al organismului, ax al carui echilibru cu greu poate fi restabilit.

Multe persoane cu un surplus de kilograme pot suferi de disfunctii ale axului neuro-endocrin, in special legate de glanda tiroida. Se pare ca in acest sens actioneaza hipotiroidia, adica insuficienta hormonilor tiroidieni ce se datoreaza in special deficitului de iod (insa pot fi si alte afectiuni neurologice care scad controlul hipotalamusului asupra hipofizei care la randul ei controleaza tiroida, pot fi afectiuni tiroidiene propriu-zise etc). De multe ori este incriminata tiroida pentru surplusul de kilograme: “am glanda” cum am tot auzit. Totusi hipotiroidia, chiar daca duce la acumularea grasimilor in depozite, nu va ingrasa cu mult peste medie. Fiziologii afirma ca surplusul de kilograme in cazul afectiunilor tiroidiene este de 5 kilograme, rar ajunge la 10. Daca greutatea actuala o depaseste cu mai mult de 7-10 kg pe cea ideala este evident ca sunt si alti factori asociati ce au dus la aceste modificari insemnate ale grautatii.

Retail jobs

Tiroida – generalitati

Tiroida este o glanda cu secretie endocrina (produsii de secretie sunt eliberati in interiorul organismului si se numesc hormoni) situata la baza gatului, care are doi lobi (doua corpuri) unite anterior intre ei, masurand aproxinativ 6 cm inaltime si cantarind aproximativ 30 de grame.

Tiroida secreta doi hormoni: T4 (tetraiodotironina sau tirozina) si T3 (triiodotironina). Acesti hormoni actoineaza asupra tuturor celulelor organismului. T4 este considerat ca fiind forma inactiva a hormonilor tiroidieni, acesta fiind activat la nivel celular in T3, care prezinta actiuni esentiale asupra metabolismului.

Secretia hormonilor toroidieni este influentata in special de un hormon de control hipofizar, numit TSH (tireostimulina), care are rolul de a stimula toroida si de a creste secretia hormonilor tiroidieni in functie de concentatia acestora in sange. Cand concentratia e mare, secretia de TSH scade si totodata e redusa capacitatea secretorie a tiroidei (feed-back negativ).

Functiile tiroidien incep inca din perioada de dezvoltare intrauterina, astfel ca la fetus prezinta un important rol in dezvoltarea sistemului nervos, aceasta fiind singura glanda a carei insuficienta produce cretinism.

De asemenea la pubertate hormonii tiroidieni isi asociaza functia cu hormonii de crestere si cei sexuali, ajutand adolescentul sa se dezvolte si sa se maturizeze.

Actiunea tiroidei se manifesta pe tot parcursul vietii noastre, avand efecte indispensabile functionarii organismului nostru.

Iodul, “materia prima” pentru tiroida

Tiroida isi “fabrica” hormonii plecand de la iod, care intra in structura chimica a acestor hormoni. Iodul nu poate fi obtinut endogen, el provine doar din alimentatie, astfel ca, in cazul unui deficit, organismul nu isi poate procura singur acest element. O alimentatie echilibrata asigura un aport de iod de aproximativ 300 micrograme pe zi.

Surse alimentare de iod:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri