Setari Cookie-uri

Glanda care ne ingrasa

Surplusul de kilograme a devenit o problema pentru tot mai multe persoane. Viata si munca sedentara, alimentatia haotica si deloc sanatoasa, fumatul, lipsa somnului, stresul etc. pot fi cauze ce stau la baza cresterii greutatii. Toate aceste cauze ne pot periclita sanatatea si afecteaza axul neuro-nedocrin al organismului, ax al carui echilibru cu greu poate fi restabilit.

- Scaderea capacitatii de memorare, concentrare si retard la copii
- Reducerea frecventei cardiace (a batailor inimii)
- Uscarea pileii si racirea acesteia. Pacientii au unghii friabile, par care se rupe, piele uscata, cu piederea elasticitatii, cu descuamare.
- Depresie, somnolenta
- Constipatie
- Voce profunda, ingrosata
Manifestarea cea mai grava a lipsei de iod (implicit reducerea secretiei de hormoni tiroidieni) o reprezinta “cretinismul” si reprezinta 10% din efectele carentei iodului din alimentatie.

Hipotiroidia si cresterea in greutate

Cresterea in greutate se datoreaza scaderii metabolismului bazal, astfel incat zilnic organizmul foloseste pentru activitatile vitale o energie mai mica decat la normal. Restul energiei este inmagazinata sub forma de depozite adipoase. De asemenea hormonii tiroidieni actioneaza asupra depozitelor adipoase pe care le dizolva. Scaderea acestora duce implicit la scaderea capacitatii de mobilizare a grasimilor, favorizand depunerea acestora. Scaderea influentei hormonilor tiroidieni asupra celorlalte metabolisme (proteic, glucidic) datorita deficientei acestora favorizeaza de asemenea luarea in greutate.

Citește și:

Tratamentul in cazul deficitului de iod este fie profilactic (sare iodata, tablete cu iodura de potasiu, ulei volatil), fie chirurgical in cazuri avansate. Uneori se poate asocia cu un tratament adecvat problemelor asociate: obezitate, somnolenta, probleme cardiace etc.

Susplusul de iod si hipertiroidia

Cum am spus mai sus, hormonii tiroidieni actioneaza asupra metabolismului celular. Cresterea acestor hormoni produc:
- Accelerarea metabolismului bazal ce atrage dupa sine scaderea in greutate
- Dinamism exagerat, agitatie
- Momente ideatice, de geniu, cand memoria si imaginatia functioneaza la limite superioare, ca imediat dupa bolnavul sa aiba momente de normalitate sau oboseala psihica
- Insomnie
- Cresterea temperaturii corpului
- Transpiratia observabila in special la nivelul palmelor (palme umede)
- Cresterea frecventei cardiace (bataile inimii)
- Senzatie de sete
- Sensibilitate la caldura (suporta greu vara)
- Accelerarea respiratiei
- Perturbari ale tranzitului intestinal: diaree
- Pielea este calda si umeda, fina (“ca de bebelus”)
- Diminuarea sau lipsa menstruatiei precum si aparitia disfunctiilor sexuale atat la femei cat si la barbati
- Tremurul mainilor
- Privirea fixa
- Caderea parului
- Modificarea vocii, este mai subtire

Citește și:

Boala Basedow reprezinta o hipertiroidie aparte, careia i se asociaza procese imune (boala autoimuna in care este “atacata” tiroida de propriul sistem imun) si prezinta pe langa caracteristicile de mai sus ale hipertiroidie exoftalmie (proeminenta ochilor extraorbital), paralizia muschilor oculomotori (numai pot misca globii oculari) etc.

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.