Setari Cookie-uri

Glanda care ne ingrasa

Surplusul de kilograme a devenit o problema pentru tot mai multe persoane. Viata si munca sedentara, alimentatia haotica si deloc sanatoasa, fumatul, lipsa somnului, stresul etc. pot fi cauze ce stau la baza cresterii greutatii. Toate aceste cauze ne pot periclita sanatatea si afecteaza axul neuro-nedocrin al organismului, ax al carui echilibru cu greu poate fi restabilit.

- Apa din regiunile cu sol ce contine concentratii normale de iod
- Alge marine (foarte bogate in iod)
- Monrun si carnea de peste in genral
- Fasole verde
- Crustacee
- Soia
- Ou
- Carne
- Lactate
- Sardine

Deficitul de iod si hipotiroidia

Deficitul de iod reprezinta unul din factorii principali ce stau la baza aparitiei disfunctiilor tiroidiene. In anumite zone endemice din tara noastra (numite si gusogene) cantitatea de iod din apa si alimente este foarte scazuta, oamenii care lociuesc in aceste regiuni suferind adesea de maladii tiroidiene si gusa. Pentru acestia exista suplimente de iod sau sare iodata care le sunt recomandate pentru consumul zilnic.

Deficitul de iod se manifesta prin:
- Aparitia distrofiei endemice tireopate (gusa endemica). Diagnosticul se pune pe baza unei ecografii tiroidiene, prin dozarea hormonilor tiroidieni si a iodului in sange, a iodului urinar, prin determinarea metabolismului bazal. Iodul urinar este cel care detrmina severitatea deficitului si a hipotiroidiei astfel: valoarea urinara normala a iodului este de intre 5-9,9 mg/dl, intre 2-4,9 mg/dl e un deficit moderat, iar sub 2 mg/dl este un deficit sever.
- Cresterea greutatii corporale

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.