Setari Cookie-uri

Cate calorii ai voie sa mananci?

Ne intereseaza numarul de calorii continute de alimentele pe care vrem sa le mancam, astfel cautam pe ambalaje produsele cu cele mai putine calorii, ne uitam in meniul de la restaurant la numarul de calroii continut de o portie si ne alegem mancarea astfel incat sa aiba un continut caloric minim. Sunt si persoane care aleg invers si acestea sunt cele care considera ca ar avea nevoie de cateva kilograme in plus pentru a arata bine.

Vreau sa atrag atentia ca trebuie sa existe un echilibru fin intre caloriile acumulate si consumul lor, astfel incat de ambele parti trebuie sa existe control: de exemplu caloriile acumulate sunt controlate prin tipul alimentelor si bauturilor pe care le consumam, iar caloriile arse pot fi controlate prin activitatea sportiva zilnica ce accelereaza arderea lor. Astfel, pentru a ne mentine silueta este important ce mancam, dar si activitatea fizica si odihna.

Cum calculam numarul caloriiloe de care avem nevoie zilnic?

Pentru a putea simplifica lucrurile nutritionistii au pus la cale o serie de tabele prin care putem calcula macar orientativ numarul de calorii necesare in metabolismul bazal dar si cele necesare in functie de cativa parametri descriptivi ai activitatii noastre zilnice, cum ar fi gradul de efort fizic spre exemplu.

Citește și:

Calculul caloriilor necesare in metabolismul bazal

In aceasta situatie se calculeaza numarul de calorii necesare unei persoane aflate in stare de repaus complet, odihnita, cu emotivitate normala iar temperatura mediului ambiant situata intre 18 si 20 de grade Celsius.

Calcului metabolismului bazal (consumul energetic in situatia de mai sus) se face in finctie de: varsta, sex, stare psihica, activitate fizica, regim alimentar, greutate, inaltime.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a elaborat in urma a numeroase studii nutritionale o schema simpla, o ecuatie usoara cu care fiecare om isi poate calcula singur metabolismul bazal. In aceasta ecuatie cifrele sunt indici iar literele semnifica: P=greutate si T=inaltime. Ecuatiile sunt clasificate dupa varsta si sex.

Varsta

Barbati – cal/zi
Femei – cal/zi

Citește și:

10-18 ani
16,6P + 77T + 572
7,4P + 482T + 217

18-30 ani
15,4P – 27T + 717
13,3P + 334T +35

30-60 ani
11,3P + 16 T + 901
8,7P – 25T + 865

Dupa 60 de ani
8,8P +1128T - 1071
9,2P + 637T – 321

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.