Setari Cookie-uri

Cate calorii ai voie sa mananci?

Ne intereseaza numarul de calorii continute de alimentele pe care vrem sa le mancam, astfel cautam pe ambalaje produsele cu cele mai putine calorii, ne uitam in meniul de la restaurant la numarul de calroii continut de o portie si ne alegem mancarea astfel incat sa aiba un continut caloric minim. Sunt si persoane care aleg invers si acestea sunt cele care considera ca ar avea nevoie de cateva kilograme in plus pentru a arata bine.

Potrivit acestor ecuatii o femeie de 27 de ani cu inaltime de 1,65 si greutate de 55 de kilograme ar avea un metabolism bazal de: 13,3x55+334x1,65+35= 731,5+551,1+35=1317,6 calorii pe zi.

Nevoia zilnica de calorii in functie de activitatea fizica

Ecuatiile prezentate mai sus redau numarul minim de calorii necesare pe zi, insa numarul acestora poate creste in fucntie de starea si activitatea psihica, de temperatura, de efort fizic. Astfel OMS a realizat si alte tabele in functie de acestea variabile dar si de altele, asadar calculul necesarului zilnic de calorii consta in efectuarea calculelot dintr-o carte micuta plina de tabele ce cuprind diverse variabile si aceste mici carti sunt detinute de medicii nutritionisti. De aceea este indicat sa le cereti parerea mai ales ca ei pot face diverse diferente individuale, cum ar fi legatura dintre greutate si raportul masa musculara/tesut adipos (la aceeasi greutate o persoana cu predominanta de tesut muscular va avea un necesar de calorii mult mai mare decat o persoana care ar avea acea greutate pe fondul unui tesut gras). Este foarte greu ca o persoana sa poata evalua aceste diferente individuale, insa o persoana cu studii medicale va fi apta pentru un calcul cat mai corect al metabolismului bazal si genral.

Citește și:

Indicii pentru efort

Activitate fizica redusa
Barbat: 1,56
Femei: 1,56

Activitate fizica moderata
Barbati: 1,78
Femei: 1,64

Activitate fizica intensa:
Barbati: 2,1
Femei: 1.82

Acesti indici se inmultesc cu numarul caloriilor metabolismului bazal. Astfel, in exemplu nostru, pentru femeia de 27 de ani cu inaltime de 1,65 si greutate de 55 de kilograme metabolismul bazal era de 1317,6 calorii pe zi pentru a supravietui, insa ca sa poata efectua si o activitate fizica lejera numarul de calorii real necesar va fi de: 1317,6x1,56=2055.45. Iata deci ca diferenta este foarte mare si peste acest numar se adauga si caloriile necesare altor activitati din timpul unei zile.

Ceea ce este de retinut este faptul ca nu toti factorii din viata noastra pot fi pusi intr-o ecuatie, insa daca anumite conditii se modifica, precum stres, frig, program de munca prelungit, intensificarea efortului, cresterea temperaturii mediului ambiant etc. atunci si necesarul zilnic de calorii creste. Important este sa stabilim un numar minim de calorii necasare pe zi in jurul caruia sa putem alege un regim de slabire sau ingrasare scazand putin sau adaugand un mic numar de calorii. In mod norml pentru o femie cu o activitate fizica lejera (fara un program sportiv) si o munca ce nu implica un efort fizic sau intelectual ridicat, cu un regim de hrana normal care lucreaza in medii cu temperaturi normale si doarme 8 ore pe noapte numarul de calorii zilnice este situat in jurul cifrei de 2500. In cazul unui barbat cu un stil de viata ca cel al femeii, descris mai sus, necesarul zilnic de calorii este de aproximativ 3000.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.