Setari Cookie-uri

Cum sa mananci inteligent

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

E clar ca nu ne putem acum apuca sa cumparam alimente ecologice din magazine exclusiviste, deoarece nu dispunem de fonduri exagerate. Dar, este bine macar sa stim cateva lucruri despre fiecare tip de aliment in parte, pentru a nu avea probleme cu greutatea corporala, cu buna dispozitie, cu activitatea neuropsihica sau cu bolile care pot merge de la toxinfectii pana la cancere, in timp.

Citește și:

Carnea. Cand mergeti sa cumparati carne, trebuie sa stiti cum anume arata un muschi proaspat. Carnea proaspata are o culoare de la rosu pana la roz, este acoperita de o membrana lucioasa, are tendoane albe sidefii, consistenta elastica (nu lasa semn la apasarea cu degetul). Grasimea de pe carne este alba, lucioasa. Carnea reprezinta cea mai importanta sursa de proteine de calitatea I, este bogata in fier (ficatul are 12 - 15 mg la 100gr) si vitamine precum B1 (carnea de porc), A si D (carnea de peste). Totusi, carnea contine mult colesterol (intre 3 si 3.5g la 100gr), in special in creier, maduva si ficat.

Cand consumati carne, asezonati langa si legume, care ii neutralizeaza aciditatea. Aveti grija la carnea de vanat sau la organe, deoarece continutul ridicat in nucleoproteine poate conduce la guta (boala nobililor). Puneti accent pe carnea de peste, bogata in fosfor, potasiu, vitamine A si D.

Citește și:

Cereale. Painea noastra cea de toate zilele are la baza faina, care poate fi foarte fina, alba, intermediara sau neagra. Cerealele contin glucide digerabile, cu valoare nutritiva, dar si glucide nedigerabile (fibre alimentare) precum celuloza sau hemiceluloza, care stimuleaza digestia. Cea mai echilibrata este painea din faina intermediara, care contine si o parte din coaja, acolo unde se gasesc vitamine si minerale. Painea neagra este bogata in acid fitic, o forma de existenta a fosforului care blocheaza fierul, calciul, magneziul. Painea alba se recomanda celor cu nevoi de Ca si Fe (femei, gravide). Si cerealele sunt bogate in proteine, insa spre deosebire de carne, ele sunt de calitatea a doua.

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.