Setari Cookie-uri

Cum sa mananci inteligent

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

Produse care au la baza zahar. Fie ca vorbim de zahar propriu-zis, de bomboane sticloase sau de produse de patiserie, toate au valoare calorica foarte mare si sunt responsabile de modificarile de greutate, de obosirea pancreasului endocrin si de aparitia diabetului zaharat. Totusi, produsele zaharoase cresc rapid glicemia, amana senzatia de oboseala, stimuleaza sistemul nervos central. Ciocolata este cu atat mai buna cu cat are mai multa cacao (peste 70%). Halvaua contine halvita si un amestec din seminte de floarea soarelui sau susan. Este foarte buna deoarece contine uleiuri nesaturate, celuloza, vitamina E, vitamine B. Consumati toate produsele zaharoase rational, mai ales ca si cerealele contin multe glucide.

Fructe si legume. Cel mai mare continut de vitamina C il are... fructul de maces, cu 1.5 - 3 grame la 100gr. Apoi urmeaza gogosarul, ardeiul rosu, ardeiul verde, patrunjelul. Fructele trebuie sa fie cat mai coapte (nu au mai multa vitamina C daca sunt mai verzi si mai acre) si cat mai expuse la soare. Merele nu au un continut ridicat in vitamina C, insa mancam mai multe. Fructele de padure stau mult mai bine la acest capitol insa, din pacate, nu sunt valorificate asa cum trebuie. Fructele si legumele mai contin vitamina A (loboda, morcovi, macese), vitamina K (broccoli, urzici, spanac, varza), minerale (K, Ca, Fe). De asemenea, ceapa si usturoiul au fitoncide, substante care seamana cu antibioticele.

Citește și:

Atentie la samburi, la cartof si vinete. Samburii de piersica, visine, cirese contin amigdalina, o substanta toxica. Cartoful si vanata contin salonina, care in stomac se transforma in salonidina, foarte toxica. Nu mancati produsele crude, ci numai dupa coacere sau prajire.

Numai cunoscand particularitatile fiecarui aliment in parte, poti ajunge la o viata sanatoasa. Fii inteligent, consulta etichetele, alege ce este mai bun, analizeaza totul vizual. Pana la urma, esti ceea ce mananci.

Sursa: Yuppy.ro

Citeste si alte articole pe Yuppy. Noi va recomandam:

5 reguli simple pentru a slabi rapid!
Circumcizia: Pro sau contra?
10 lucruri interesante despre somn

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.