Setari Cookie-uri

Cum sa mananci inteligent

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

Oul. Pentru a vedea daca oul este proaspat, anlizati-l intai vizual: coaja trebuie sa fie mata si rugoasa. Un ou vechi este neted si lucios. Camera cu aer se afla in partea mai bombata si, cu cat este mai mare, cu atat oul este mai vechi. Daca oul sta intre doua ape sau pluteste la suprafata apei, atunci este clar invechit. Un ou proaspat cade pe fundul recipientului. Cand il spargeti, galbenusul trebuie sa stea bombat, adunat. Mirosul trebuie sa fie placut, aducand putin cu mirosul de medicamente. Daca miroase a mercaptani, oul este vechi.

Ouale sunt excelente in alimentatia sanatoasa. Ele contin proteine, vitaminele din complexul B, vitamina K, A, D3, majoritatea in galbenus. Oul are mult fier si se recomanda in anemii. Are fosfor si este excelent pentru stimularea sistemului nervos (participa aici si complexul B). Atentie insa, galbenusul are si colesterol, ovomucoidul care inhiba tripsina pancreatica sau avidina care blocheaza biotina. Cei cu ateromatoza nu trebuie sa consume oua.

Citește și:

Grasimi. Tineti cont aici de procesele de hidrogenare (margarina) care dau izomeri cys-trans sau trans-trans, cu potential cancerigen. Grasimile sunt bune pentru cei care au nevoie de multa energie. Cele mai bune, cu rol anticolesterolemiant si antidislipidemiant sunt cele care au la baza acizi grasi nesaturati (in special uleiurile vegetale). Grasimea de peste este foarte buna, avand mult acid arahidonic, acizi grasi nesaturati si vitamine liposolubile.

Laptele. Nu trebuie sa contina nicio substanta straina, poate numai putina apa pentru diluare. Laptele trebuie pasteurizat (60 - 80 grade Celsius sau UHT) si nu consumat crud. Consumat ca atare sau sub forma produselor lactate, aduce calciu, proteine, minerale. Un adult trebuie sa bea zilnic 200 - 300 ml de lapte. Culoarea acestuia trebuie sa fie alba cu o tenta galbuie. Daca tenta este albastruie, laptele a fost diluat. Daca este rosiatica, atunci el contine hemoglobina sau bacterii. Gustul trebuie sa fie dulceag si nu acru sau sarat.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.