Adesea ati auzit probabil vorbindu-se de importanta fibrelor alimentare in regimul zilnic, cel mai raspandit beneficiu al acestora fiind acela ca previne sau trateaza constipatia. Dar ce sunt de fpat fibrele alimentare? Unde le gasim, cum le consumam si care este ratia lor zilnica, precum si alte beneficii vor fi temele pe care intentionam sa le detaliem in articolul de fata.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Ce sunt fibrele alimentare?

Fibrele alimentare – numite si substante de balast - sunt substante care se gasesc de obicei in strcutura fibroasa a unor alimente (de aici si numele) si nu pot fi digerate si nici absorbite la nivelul tubului digestiv astfel ca ele intra in structura bolului fecal, reglandu-i consistenta, fiind astfel utile atat in constipatie cat si in diaree. Fibrele alimentare sunt de doua tipuri: cele care se dizolva in apa (fibrele solubile, majoritatea dintre acestea ce necesita un consum mare de lichide atunci cand sunt mancate) si fibre care nu se dizolva in apa (fibrele insolubile).

In ce alimente gasim fibrele alimentare?

Acestea se gasesc in special in fructe, cereale, legume, fructe uscate.

Fibrele insolubile se gasesc in: faina integrala, tarata de grau, nuci si unele legume.
Fibrele solubile se gasesc in cantitati mari in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz si in semintele de psyllium. De obicei produsele vegetale contin ambele tipuri de fibre.

Beneficiile consumului de fibre

Beneficiile consumului de fibre constau tocmai in faptul ca organismul nu le digera si nu le absoarbe, asa cum se intmpla spre exemplu cu grasimile, proteinele, glucidele etc. Fibrele alimentare ajung in stomac si in intestine unde se umfla, maresc volumul local si se hidrateaza suficient cat sa aiba o consistenta semisolida.

1. Fibrele alimentare, bune pentru slabire
Pentru ca se umfla in intestine creaza repede senzatia de satietate, foamea dispare, consumul caloric este minimal pentru ca fibrele nu se absorb, detoxifica flora intestinala care faciliteaza totodata detoxifierea organismului si raman multi timp in intestine, intretinand senzatia de satietate pentru mai mult timp. Astfel persoana respectiva nu va simti mereu nevoia sa “ciuguleasca” ceva intre mese.

2. Fibrele alimentare scad colesterolul

Ce sunt hemoroizii, care sunt simptomele prin care se manifesta si ce cauze duc la aparitia lor
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: