Setari Cookie-uri

Cele 8 beneficii minune ale fibrelor alimentare

Adesea ati auzit probabil vorbindu-se de importanta fibrelor alimentare in regimul zilnic, cel mai raspandit beneficiu al acestora fiind acela ca previne sau trateaza constipatia. Dar ce sunt de fpati fibrele alimentare? Unde le gasim, cum le consumam si care este ratia lor zilnica, precum si alte beneficii vor fi temele pe care intentionam sa le detaliem in articolul de fata.

Este vorba de scaderea colesterolului din sange prin influentarea absorbtiei lui din alimente la nivelul intestinului subtire Fibrele inhiba absorbtia unor grasimi, fiind utile in regimul celor cu boli dislipidemice, cardiace, hipertensive si placi de aterom (ateroscleroza).

3. Consumul de fibre previde aparitia cancerului de colon

Desi o serie de studii cu privire la influenta pozitiva sau negativa a consumului de fibre asupra aparitiei cancerului de colon au fost contradictorii, astazi se stie ca datorita umflarii fibrelor in intestine, reglarea consistentei bolului alimentar si facilitarii motilitatii intestinale (miscarile prin care intestinele imping bolul intestinal) precum si reglarii florei intestinale fibrele alimentare previn aparitia cancerului de colon dar si a altor patologii colonice.

4. Fibrele sunt utile in constipatie
Datorita faptului ca absorb o anumita cantitate de apa atunci cand ajung in tractul digestiv si se umfla, fibrele regleaza consistenta scaunului si totodata pentru ca isi maresc volumul faciliteaza motilitatea intestinului gros (miscarile colonice de eliminare a fecalelor sunt influentate de volumul bolului fecal), astfel persoana care consuma fibre va avea scaun mai des si de consistenta normala, scapand de constipatie.

Citește și:

5. Fibrele sunt alimente indicate pentru hemoroizi
Hemoroizii sunt de fapt dilatatia vaselor de sange hemoroidale situate la nivelul anusului care prin marirea calibrului lor proemina in mucoasa anala. Aceste vene sunt dureroase si se pot sparge, sangerand, astfel apare in scaun sange proaspat. Pentru persoanele cu o astfel de suferinta se recomanda consumul de fibre alimentare care dau o consistenta moale fecalelor, astfel incat sa nu presioneze sau sa lezeze hemoroizii si totodata fibrele faciliteaza miscarile de difecatie ( de elimnare prin scaun) astfel incat persoana respectiva are scaun usor, fara a se incorda in incercarea eliminarii lui (aceste incordari abdominale cu orpirea respiratiei sunt deosebit de periculoase, crescand presiunea pe toate vasele interne, inclusiv hemoroizi pe care ii agraveaza si totodata daca persoana respectiva este cardiaca risca un infarct sau accidente cerebrale, nu de putin ori soldate cu moarte subita mai ales la persoanele in varsta). Evitati astfel de fortari la toaleta in timpul scaunului, mai degraba luati un laxativ usor si va modificati regimul de hrana pentru a evita pe viitor tulburarile de tranzit.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.