Setari Cookie-uri

Alimente de protectie tu ce stii despre ele?

Alimentatia a fost in ultima vreme tot mai suspusa unor numeroase studii medicale pentru a se observa importanta acesteia in incidenta unor boli sau in preventia lor. Alimentatia reprezinta principala sursa de nutrienti si baza metabolismelor, astfel ca un tesut care nu primeste nutrientii de care are nevoie nu va mai functiona optim atunci cand mecanismele sale compensatorii se epuizeaza. Asa apare boala, scade imunitatea, sunt activate oncogene si apar cancere, organismul imbatraneste etc. Sa nu uitam ca nu avem nici macar o celul in corp care sa functioneze independent ci numai interdependent de foarte multi factori (hormoni, presiune osmotica, hidratare, circulatie, oxigenare, nutrienti, factori de crestere etc.), astfel ca orice mica afectiune sau disfunctie a unui tesut/organ/aparat va interfera cu intreg organismul si va avea impact asupra tuturor tesuturilor si organelor coprului. Altfel spus, nicio boala nu vine singura.

Medicina a inceput sa puna mai mult accentul pe preventie, tot mai multe studii incerca oprirea aparitiei bolilor. Alimentele de protectie sunt acelea care au rolul de a activa procesele metabolice, de a detoxifia organismul, de a intari sistemul imunitar si functia de protectie proprie fiecarui organ, de a mentine homeostazia. Alimentele de protectie sunt bogate in vitamine si minerale si mai sarace in lipide, glucide sau proteine. Sunt totusi si grasimi animale si proteine care se incadreaza in cerinetele unui aliment de protectie, cum este spre exemplul carnea de peste oceanic ce contine atat lipide, dar si proteine si totusi face parte din alimentele de protectie de top. Sa vorbim mai pe larg despre cele mai importante grupe alimentare de protectie.

Principalele alimente de protectie

Produsele din carne – pestele oceanic

Citește și:

Cu toate ca uneori carnea de peste oceanic poate fi destul de grasa, totusi consumul acesteia intareste sistemul imunitar, previne aparitia cancerelor, inhiba procesele inflamatorii (inhiband calea 5-lipoxigenazei in neutrofile si monocite), scade colesterol fiind indicata in preventia bolilor cardio-vasculare si a aterosclerozei, previne aparitia bolilor autoimune. Eschimosii, care consuma foarte multa carne de peste oceanic, desi aportul de lipide in alimentatia lor este foarte mare, totusi fac foarte rar cancer si rezista foarte bina la infectii.

Lactatele

Lactatele sunt cunoscute in special pentru capacitatea lor de a mentine pH-ul sanguin (mai ales cele fermentate, ca iaurtul sau laptele batut ori branza) si de a detoxifia organismul, intensificand functiile hepatice. Spre exemplu, produsele lactate sunt alimente ce se ofera obligatoriu celor care lucreaza in mediu toxic (precum chimistii din laboratoarele industriale). Se recomanda sa consumati in fiecare zi macar o cana cu lapte (nu degresat, acela este mai mult “apa alba”), de exemplu dimineata cafeaua o faceti numai cu lapte.

Citește și:

Germenii de cereale

Germenii, stadiul initial de dezvoltare a unei plante, sunt plini de substante ce pot genera energie, vitalitate, fiind concentrati in sunbstante speciale din care va trebui sa se dezvolte intreaga planta. Sunt o sursa foarte puternica si concentrata de substante energizante, de vitamine, minerale si proteine, iar pe baza efectelor miraculoase a consumului de germeni s-a dezvoltat chiar o ramura a medicinei naturieste: gemoterapia. Cititi mai multe despre aceasta in articolul: Gemoterapia – terapie cu plante tinere. In cazul cerealelor, germenii ii puteti obtine chiar in casa si este indicat sa-i consumati proaspeti, cruzi, nu zdrobiti cum ii gasiti pe piata (dar si acestia sunt benefici sanatatii, insa intr-o proportie mai mica decat cei cruzi). Luati boabe de cereale (grau, porumb, ce doriti) si le puneti pe o farfurioara cu vata imbibata in apa. Puneti farfuria la sursa de lumina si caldura, iar atunci cand a aparut primul punct verde din bob (cand a incoltit) se va consuma. Se recomanda o lingura de germeni dimineata pe stomacul gol, iar apoi luati micul dejun la 15 minute. De asemenea consumul cerealelor intregrale cu lapte este bun pentru sanatate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.