Setari Cookie-uri

5 cele mai crezute mituri despre slabit

Dietele si alte modalitati care promit scaderea numarului de kilograme au inceput sa fie centrul de interes al multor persoane in ceea ce priveste dobandirea unei imagini fizice multumitoare. Scaderea in greutate necesita rabdare, timp, perseverenta, insa majoritatea persoanelor care doresc sa slabeasca vor o solutie cu efecte rapide, usor de urmat si daca se poate sa fie si ieftina.

3. Infometarea

Te-ai hotarat sa incepi o dieta pentru ca vrei sa scapi de cateva kilograme si te-ai decis sa nu prea mananci? Ori sa urmezi o dieta hipocalorica? Ei bine... n-ai ales tocmai o solutie buna. Organismul are nevoie de patru-cinci mese pe zi, insa mici si cu un continut cat mai mare in cruditati si lactate ori cereale. De asemenea masa de pranz treuie sa fie cea principala din zi, in care mancati gatit, cu carne (de preferat peste, pui, curcan, dar nu porc, oaie etc), ci nu cina cum se intampla in cazul multor persoane. Micul dejun trebuie sa contina cereale, miere, cacao (sau cafea) si lactate, poate si fructe, dar nu foarte acide (cum sunt citricele). Cina trebuie sa fie usoara, cu branzeturi, supe sau garnituri de legume si sa contina portii mici. In restul zilei sunt permise gustari ca fructe, iaurturi, lactate, salate etc. Infometarea insa determina o serie de modificari in lant care perturba grav echilibrul metabolic, astfel incat organismul considera ca este “in criza” de nutrienti si nu face decat sa protejeze prin toate mijloacele depozitele adipoase, ba chiar sa le creasca, astfel de multe ori persoanele in cauza slabesc in faza initiala, ca apoi sa nu mai reuseasca sa elimine niciun kilogram, ba chiar sa ia la loc. Din pacate aceste perturbari metabolice fac ca urmatoarele incercari de slabire prin alte metode sa fie nereusite, fiindca organismul isi recapata greu echilibrul metabolic, uneori chiar in ani de zile. Recurgerea la un regim de hrana sanatos va ramane ca unica solutie.

4. Renuntarea la grasimi

Aceasta regula este partial adevarata, in sensul ca trebuie renuntat la grasimile nocive ca: produse fast-food, mancare prajita, carne de porc, margarina, frisca, prajituri, inghetata, sosuri din comert, chips-uri, carnati si produse din carne tocata etc. Insa grasimile “bune” trebuie sa existe in alimentatia noastra, asadar uleiurile consumate fara a fi preparate termic (prajite) – de exemplu in salate, chiar si uleiul obisnuit de floarea soarelui este foarte sanatos – carnea de peste, fructele de mare, stridiile, toate acestea contin acizi grasi omega 3 si omega 6 esentiali pentru buna functionare a celulelor. Membrana celulara este aproape in intregime reprezentata de lipide, printre aceastea inserandu-se proteine si glucide cu diferite roluri, insa regenerarea celulara si pastrarea integritatii celulare se realizeaza in primul rand printr-un aport adecvat de grasimi “bune”. Pe de alta parte acesti acizi omega sunt singurii care intiaza mobilizarea grasimilor din depozite (pe princoipiul “cui pe cui se scoate”), fara acestia va fi greu sa “topiti” depozitele grase formate. Asadar grasimile bune sunt esentiale in procesele de slabire.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.