Setari Cookie-uri

Dieta pentru cei cu ficat gras

1.83 (Ratingul specialistilor)

Pro

Combate steatoza hepatica
Scade colesterolul

Contra

Necesita rabdare
Boli cardiovasculare
Detoxifiere
Diabet
Sanatoasa
Slabire pe termen lung
Slabire termen scurt
Usor de urmat

Voteaza si tu aceasta dieta

4.18 din 206 voturi

Ficatul gras sau steatoza hepatica in termeni medicali reprezinta o afectiune a ficatului ce consta in incarcarea acestui organ cu grasime in exces si perturbarea functiilor sale.

Cerealele integrale insa pot fi consumate, dar mai rar. La masa se recomanda ca cei cu ficat gras sa manance o felie de paine integrala, din faina de secara, ovaz (evitati graul care are un indice destul de ridicat fata de restul cerealelor).

Legume foarte dulci

Legumele foarte dulci ar trebui consumate mai rar, dar nu excluse din alimentatie. De exemplu porumbul, orezul, catoful – acestea ar trebui consumate de doua-trei ori pe saptamana si impreuna cu alte alimente. De exemplu cartofii in ciorba, orezul in preparate cu legume sau salate, porumbul in salate sau ghiveci de legume. Cu alte cuvinte evitati consumul de pilaf, piure, preparate care contin predominant aceste alimente.

Carnea grasa dauneaza celor cu ficat gras

Se recomanda sa evitati carnea grasa, in special carnea de porc. Evitati de asemenea carnea tocata (care contine grasime) si orice preparat din carne tocata (mici, carnati, salam), precum si mezelurile de orice fel.


Recomandat este sa consumati carne de pui sau peste ori curcan, preparata prin fierbere, la cuptor sau pe gratarul cu aburi (gratarul considerat sanatos).

Citește și:

Cei cu ficat gras au “interzis” la alimente prajite

Se spune ca nu aveti voie “nici sa le mirositi”. Preparatele prajite trebuie excluse in totalitate din meniul unei persoane cu ficat gras, indiferent de tipul uleiului in care preparatele au fost prajite.

Cei cu ficat gras trebuie sa evite “grasimile rele”

Grasimile rele sunt cele saturate si in mod normal pe eticheta produselor ar trebui sa scrie (se spune obligatoriu) tipul grasimilor continute de respectivul produs precum si procentul acestora. In tot cazul, cei cu ficat gras trebuie sa evite alimentele foarte grase, sa evite sa puna ulei in mancaruri, sa caleasca ceapa, sa consume carne grasa, unt, margarina (chiar daca e vegetala, are un sursplus de grasimi si deci de calorii), chiar si in salate se recomanda sa nu puneti mai mult de o lingura de ulei.


Deseori oamenii exagereaza cu folosirea uleiului, mai ales daca este ulei de masline despre care stiu ca are proprietati benefice. Insa acele proprietati se obtin la consum redus. Am intalnit si persoane care spuneau ca manaca doar salata si nu reusesc sa scada in greutate, dar puneau peste 5 linguri de ulei la o salata!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.