Glicemia este echilibrata la normal prin mai multe procese care intervin in metabolismul glucozei. Se inatmpla insa ca in anumite cazuri glicemia (cantitatea de glucoza din sange) sa fie afectata, asa se intampla de exemplu in cazul diabetului zaharat.
- carne de pui, peste sau curcand, preparata sanatos la cuptor, gratar cu aburi sau prin fierbere;
- branza, rar cascaval (este foarte bogat in grasimi;
- fructe oleaginoase – nuci, alune crude, mieji de seminte cruzi;
Alimente consumate cu moderatie:
- paine – cateva felii pe zi, dar daca se poate mancati fara paine;
- cereale, cartofi, orez;
- fructe: citrice, banane, mere, aproximativ 1-2 fructe pe zi, iar rar fructe foarte dulci: struguri, pepene rosu, sharon etc.
- reduceti consumul de ulei la jumatate de litru pe luna cel mult – gatiti fara ulei, chiar si salate fara ulei;
- grasimi cat mai rar: unt, margarina, mezeluri (care contin mai multa grasime decat carne), conserve de carne sau pateuri, preparate prajte, uleiuri procesate (este recomandat sa folositi numai uleiuri extravirgine nepreparate termic), smantana mai rar etc.
Zaharul este interzis, folositi inlocuitori de zahar rar, doar atunci cand este imperios necesar. De obicei fructele si legumele suplinesc necesarul de zaharuri si in plus zaharurile continute de acestea au alta structura, una sanatoasa pentru organism, comparativ cu zaharul care are multe efecte negative si toxice.
Exemplu pentru meniul diabeticului dintr-o zi
Mic dejun pentru diabetici:
- o cana de apa cu cateva picaturi de lamaie (chiar si menta dupa gusturi) pentru o zi de vara de exemplu sau o cana de ceai cald pentru o zi mai friguroasa;
- cateva felii de branza sau un ou;
- legume: un ardei, un morcov, un castravete – taiate rondele;
A functionat pentru tine aceasta dieta?
Spune-ti parerea