Efectul termic al alimentelor (TEF – Thermic effect of food) reprezinta procesul prin care ingestia de alimente determina cheltuiala energetica prin procesul de digestie al respectivelor alimente. Sau, mai pe romaneste spus, cate calorii consumi atunci cand mananci.
Aparent de neglijat (eu una l-am considerat o mare amagire pana acum), TEF constituie 10% din consumul energetic total al unui adult, motiv pentru care am decis sa ii acord cateva search-uri pe google in speranta ca ma va ajuta in diete si mentinere. Iata ce am aflat:
Factori ce influenteaza TEF: * compozitia alimentului consumatSe pare ca organismul consuma mai multa energie cand proceseaza proteine si carbohidrati decat atunci cand lucreaza cu lipide (grasimi).
E adevarat, poti sa slabesti si mancand legume si fructe si este adevarat, consumul de carne are si nenumarate inconveniente, dar acest subiect este pe cat de controversat, pe atat de larg iar eu inca nu m-am lamurit in care tabara ma aflu, prin urmare il vom discuta cu alta ocazie.
* alege varianta picanta!Alimentele condimentate cresc consumul energetic pe o perioada de 3 ore.
Nu as merge pana la a recomanda sa te apuci de fumat (ba dimpotriva, daca ti-e teama sa te lasi pe motiv ca te-ai putea ingrasa, afla ca rezistenta la exercitiu fizic pe care o dobandesti odata ce ai renuntat la tigari poate arde mai mult calorii decat tigara), insa in cazul in care nu ai vreo contraindicatie, iti recomand cu caldura o cafea cu lapte in fiecare zi. Laptele (alege varianta degresata) iti va da o senzatie de satietate pe termen lung iar cafeaua iti va accelera metabolismul.
Foto@Shutterstock.com
Spune-ti parerea!