Setari Cookie-uri

5 Pasi ca sa mananci CORECT

Modul in care percepem alimentatia si alegerile pe care le facem zi de zi au un impact semnificativ asupra sanatatii si starii noastre de bine. Medicul nutritionist Serban Damian recomanda cinci pasi catre o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat:

3. Alege alimentele adecvate

Baza alimentatiei noastre ar trebui sa fie alcatuita din alimente de origine vegetala. Legumele reprezinta cu adevarat hrana sanatoasa. Si fructele de asemenea, insa ele ar trebui privite mai curand ca o completare a alimentatiei, mai ales atunci cand exista probleme cu greutatea corporala. Motivul este cantitatea mai mare de zaharuri pe care acestea le contin si o valoare calorica mai crescuta.

Cantitatea minima de legume si fructe pe care ar trebui sa le consumam zilnic pentru a ne mentine starea de sanatate este de 5 portii (o portie este considerata a avea in jur de 80 de grame). Din categoria alimentelor de origine animala nu ar trebui sa ne lipseasca lactatele, sursa valoroasa de proteine de buna calitate, calciu si alti micronutrienti, ouale, pestele si, in mai mica masura, carnea.

4. Ia mereu in calcul beneficiile nutritionale

Pentru cei mai multi dintre oameni, hrana reprezinta doar o sursa de placere – probabil cea mai la indemana. Pentru o fractiune mai mica, principala preocupare legata de alimentatie este cea privind aportul de energie, respectiv continutul caloric al preparatelor. Insa realitatea este ca in cazul celor mai multi dintre oameni, adevarata problema nu consta in faptul ca mananca prea multe calorii, ci ca isi asigura prea putini nutrienti importanti, ceea ce face ca organismul lor sa ceara permanent mai multa hrana.

Citește și:

Trebuie sa ne orientam catre alimente cu densitate nutritionala mare si sa evitam alimentele si preparatele cu calorii goale, care aduc o cantitate mare de energie, fara ca aceasta sa fie insotita de micronutrienti importanti. Cafeaua solubila este un exemplu de aliment adecvat, pentru ca aduce o cantitate semnificativa de antioxidanti si in acelasi timp, o cantitate redusa de energie.

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.