Ce alimente iti plac cel mai mult? Preferintele nutritionale pot spune multe despre nevoile organismului tau.
Vitamina D – surse si beneficii
Vitamina D este esentiala sistemului osos, dar si a celui endocrin, renal si antitumoral.
Rolurile vitaminei D in organism:
- fara vitamina D calciul nu poate fi absorbit in organism;
- ajuta in mentinere sanatatii oaselor si previne osteoporoza;
- previne bolile de inima si hipertensiunea arteriala;
- previne si trateaza depresia;
- creste speranta de viata – studiile arata ca persoanele cu un consum suficient de vitamina D si expunere la soare traiesc mai mult. Trebuie sa stiti ca secretia naturala a vitaminei D in organism incepe de la nivelul pielii, numai sub actiunea razelor soarelui. De aceea nordicii au nevoie de suplimentare a vitaminei D.
- ofera protectie pentru cancerul de piele;
- scade riscul de cancer la san, dar si de alte tipuri de cancer;
Surse alimentare de vitamina D
Cea mai buna sursa de vitamina D o presupune expunerea sanatoasa la razele solare. Dintre alimente, cele mai bogate in vitamina D sunt: uleiul de peste, somonul, laptele, branza, legumele cu frunze verzi, ouale, ficatul, soia, ciupercile.
Foto: alimente bogate in vitamina D @ Shutterstock.com