Despre bioritmul tuturor organelor noastre interne te invitam sa aflii informatii din articolul: Orarul trupului uman: uimitorul bioritm al organelor interne

Dieta CRONO – informatii generale

Dieta CRONO a fost creata in 1986 de medicul francez Alain Delabos, un reputat nutritionist cu specializare in geriatrie. Bazandu-se pe informatiile obtinute cu privire la bioritmul organelor interne, acesta a elaborat o dieta care nu este deloc restrictiva, ba chiar am putea spune ca se numara printre cele mai permisive diete, insa care necesita o buna organizare a meselor, astfel incat acestea sa fie luate doar intre anumite ore.

Principiile dietei CRONO asa cum detaliam mai sus, presupun luarea meselor intre anumite ore. Medicul propune 4 mese pe zi: micul dejun, masa de pranz, gustare si cina.

Micul dejun intre orele 5 si 9

Dimineata devreme, in jurul orei 5, are loc asa-numitul spike al cortizolului, hormonul trezirii, cunoscut si ca hormonul stresului atunci cand creste excesiv. Acest hormon activeaza restul organelor, chiar daca noi nu ne-am trezit inca, astfel incat atunci cand somnul nostru se incheie corpul nostru sa fie pregatit sa functioneze. Pentru persoanele care se trezesc foarte devreme, este posibil ca spike-ul cortizolului sa se realizeze si mai devreme, la ora 4 dimineata de exemplu. Este lesne de inteles ca acest bioritm este dat peste cap in cazul persoanelor care lucreaza in program de noapte si care au nevoie de modificari specifice in stilul de viata pentru a-si pastra sanatatea.

Potrivit este sa luati micul dejun intre orele 5 si 9, timp in care puteti consuma si grasimi, oua sau alte alimente bogate in colesterol, pentru ca organismul le va digera usor fara sa dezechilibreze profilul lipidic al organismului. De aceea sustin nutritionistii ca micul dejun ar trebui sa fie cea mai consistenta masa din zi.

Masa de pranz intre orele 12 si 13

Daca dimineata metabolismul nostru putea consuma cu usurinta grasimile, dupa ora 9 acest proces scade treptat. Asadar la masa de pranz, cand organismul notru se afla in plina activitate, ar trebui sa cuprinda preparate usoare, precum supe/ciorbe sau salate, preparate sarace in grasimi, insa energizante. Ca desert, dar nu imediat dupa masa, se pot consuma fructe.Citeste continuarea articolului in pagina 2 >

Foto Copyright: TijanaM

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: