Setari Cookie-uri

Pastila de slabit: prieten sau dusman?

Inca din vremea pubertatii cand am inceput sa adaug, incet, dar sigur, kilograme si straturi adipoase visez la un medicament pe care sa-l inghit de 2-3 ori pe zi si care sa ma "slabeasca" fara a-mi impune vreun fel de restrictie alimentara si fara a ma obliga sa fac sport. Acesta pastila minune nu s-a inventat inca, insa exista pe piata anumite medicamente care ne pot ajuta in lupta impotriva kilogramelor. Acestea nu ne "slabesc", ci ne ajuta sa tinem o dieta stimuland sau inhiband anumite zone ale organismului. Pastilele de slabit actioneaza in mai multe feluri. Va vom prezenta aici cateva dintre acestea:

Inca din vremea pubertatii cand am inceput sa adaug, incet, dar sigur, kilograme si straturi adipoase visez la un medicament pe care sa-l inghit de 2-3 ori pe zi si care sa ma “slabeasca” fara a-mi impune vreun fel de restrictie alimentara si fara a ma obliga sa fac sport. Acesta pastila minune nu s-a inventat inca, insa exista pe piata anumite medicamente care ne pot ajuta in lupta impotriva kilogramelor. Acestea nu ne “slabesc”, ci ne ajuta sa tinem o dieta stimuland sau inhiband anumite zone ale organismului. Pastilele de slabit actioneaza in mai multe feluri. Va vom prezenta aici cateva dintre acestea:

Medicamentele pe baza de sibutramina

Sibutramina este o substanta gasita in medicamentele pentru slabit care inhiba apetitul. Cum? Intreg organismul uman functioneaza pe un principiu strict: cel al inhibitiei si al stimularii. Exemplificand prin senzatia de foame si cea de satietate, mecanismul va fi urmatorul: mesajul de foame care pleaca de la stomac este “codificat” cu ajutorul unor substante (neurotransmitatori) si trimis catre o zona speciala din creier. Aici intervine sibutramina care inhiba transmiterea mesajului care spune “Foame!”.

Medicamentele pe baza de sibutramina se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala fiindca aceste pastile sunt destul de controversate: in Marea Britanie doua persoane au murit, se pare, din cauza ca au luat acest medicament chiar daca aveau contraindicatie. Pastilele care contin sibutramina sunt contraindicate femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor, persoanelor cu probleme renale, hepatice, respiratorii, afectiuni neuropsihice, boli coronariene, hipertiroidie, glaucom, bulimie si nervoasa.

Dintre efectele secundare frecvente ale acestui medicament mentionam insomnia si anorexia. S-au raportat ocazional si alte reactii adverse precum cresterea tensiunii arteriale, vasodilatatie, tahicardie, anxietate, cefalee, greata, varsaturi, uscaciunea gurii, etc.

Orlistat

Orlistatul, cunoscut sub denumirea comerciala de Xenical a creat o adevarata moda in SUA. Din cauza ca obezitatea a devenit boala nationala a americanilor, acestia au aprobat in urma cu cateva luni eliberarea acestui medicament fara prescriptie medicala (la noi inca se cere). Motivul pentru care Orlistat si-a dobandit popularitatea este ca are putine efecte adverse, intre care principalul este diareea (asociata uneori cu incontinenta anala). Explicatia este simpla: orlistatul actioneaza la nivelul tubului digestiv prin inhibarea absorbtiei lipidelor. Ramase in intestin acestea sunt eliminate des stimuland frecvent defecatia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.