Setari Cookie-uri

Pastila de slabit: prieten sau dusman?

Inca din vremea pubertatii cand am inceput sa adaug, incet, dar sigur, kilograme si straturi adipoase visez la un medicament pe care sa-l inghit de 2-3 ori pe zi si care sa ma "slabeasca" fara a-mi impune vreun fel de restrictie alimentara si fara a ma obliga sa fac sport. Acesta pastila minune nu s-a inventat inca, insa exista pe piata anumite medicamente care ne pot ajuta in lupta impotriva kilogramelor. Acestea nu ne "slabesc", ci ne ajuta sa tinem o dieta stimuland sau inhiband anumite zone ale organismului. Pastilele de slabit actioneaza in mai multe feluri. Va vom prezenta aici cateva dintre acestea:

Alte reactii adverse sunt: cefalee, durere si discomfort abdominal, senzatia iminenta de defecatie, flatulenta, evacuari uleioase. Mai rar apar tulburari ale sistemului nervos, cefalee, tulburari respiratorii, toracice, mediastinale.

Contraindicatii: sindroame cronice de malabsorbtie, colestaza, alaptare, hipersensibilitate la orlistat sau la oricare dintre excipienti. Orlistatul nu este destinat administrarii la copii.

Diureticele


Diureticele sunt medicamente folosite pentru tratamentul simptomatic al unor boli. Spre exemplu, la un pacient cu insuficienta cardiaca se va administra si un diuretic fiindca acesta are tendinta de a retine in exces apa in organism.

Uneori, in mod eronat, diureticele sunt folosite si in curele de slabire. Spun eronat fiindca acestea nu vor ajuta la scaderea in greutate. E drept, pe cantar rezultatele vor fi spectaculoase fiindca acestea vor ajuta la eliminarea apei din corp. Totusi, ce rost pentru un om perfect sanatos, care vrea sa scape de depozitele de grasimi, sa elimine apa care are efecte atat de benefice pentru intreg corpul. Rezultatul va fi aparitia deshidratarii impreuna cu toate simptomele acesteia (cefalee, greata, durerile de cap, memoria slaba, imposibilitatea de concentrare fiindca cateva dintre cele mai banale efecte adverse).

Prin urmare, diureticele sunt numai o solutie de scurta durata (cand, sa spunem, vrei sa te cuprinda rochia de la balul de absolvire fiindca te duci la nunta unei prietene), insa in niciun caz nu reprezinta un tratament ori o metoda de a scapa de excesul ponderal.

Amfetaminele

Prin primii mei ani de facultate aparuse o moda legata de medicamentele pe baza de amfetamine: noi le cautam pentru a slabi, in timp ce altii pentru a le combina cu alcool fiindca sunt droguri “bune” si tare ieftine. Aceste pastile nu trateaza cauza care duce la cresterea in greutate si in niciun caz nu sunt un ajutor in schimbarea stilului de viata (cel putin nu unul sanatos). Iata de ce: amfetaminele reduc vizibil pofta de mancare prin actiunea lor asupra centrului foamei (in farmacologie poarta numele de medicament anorexigen). Odata cu aceasta, apar o serie de efecte adverse dintre care, din lipsa spatiului, vom mentiona numai cateva: reactii psihotice (depresie, nervozitate, agitatie, tulburari de vedere, hiperexcitabilitate, anxietate, euforie, disforie, tremor, midriaza, somnolenta, tulburarile de somn, vertij), hipertensiune pulmonara, dispnee de efort, crize comitiale, tahicardia, palpitatiile, hipertensiunea, angina pectorala, accidente cardiovasculare sau cerebrovasculare, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, stop cardiac, impotenta, modificari de libidou, ginecomastie sau tulburari de ciclu, alopecie, mialgie, transpiratie, disurie, poliurie, etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.