Setari Cookie-uri

Omega3, elixirul fericirii

Secretul tineretii fara batrinete si al vietii fara de moarte ramine deocamdata nedezlegat. Insa oamenii de stiinta au facut pasi importanti pe calea deslusirii unui alt remediu minunat: elixirul fericirii. Se pare ca acizii grasi polinesaturati de tip omega-3 ar avea un rol esential in pastrarea bunei dispozitii si a sanatatii.

Secretul tineretii fara batrinete si al vietii fara de moarte ramine deocamdata nedezlegat. Insa oamenii de stiinta au facut pasi importanti pe calea deslusirii unui alt remediu minunat: elixirul fericirii. Se pare ca acizii grasi polinesaturati de tip omega-3 ar avea un rol esential in pastrarea bunei dispozitii si a sanatatii.

Din structura membranei tuturor celulelor din corpul tau fac parte mici molecule de acizi grasi nesaturati, de tip omega-3 si omega-6, numiti „esentiali”, pe care organismul tau nu le poate sintetiza. Prin urmare, buna functionare a celulelor depinde de alimentele pe care le consumi. Importanta lor este cunoscuta de relativ putina vreme, de cind cercetatori din intreaga lume au constatat ca populatiile care consuma mult peste (din Japonia, regiunea mediteraneana, eschimosii) se imbolnavesc mai rar de inima si sint mai putin melancolice decit cele occidentale. Studiate intens, moleculele de acizi grasi esentiali nesaturati nu au intirziat sa-si arate influenta pe care o au asupra diferitelor organe si mai ales asupra creierului - peste 60% din substantele solide (diferite de apa) din compozitia tesutului nervos sint lipide (grasimi). Dintre acizii grasi esentiali nesaturati, cei de tip omega-3 se dovedesc a fi „vedetele” noilor tipuri de tratamente pentru prevenirea si chiar vindecarea afectiunilor cardio-vasculare, durerii, inflamatiilor din artritele reumatice, in hipercolesterolemie (cresterea in singe a colesterolului „rau”, adica legat de LDL), hipertensiune arteriala, reactii imunitare exacerbate (de tip alergic sau autoimun), boala Crohn, imbatrinirea celulara inclusiv malignizare, dar si in numeroase modificari de dispozitie sau chiar afectiuni psihice (depresii, neurastenie, violenta, tulburarea bipolara sau sindromul maniaco-depresiv, chiar schizofrenie, autism etc.).

Un creier gras e un creier sanatos

Cel putin aceasta e deviza doctorului Andrew L. Stoll, medic neuro-psihiatru si cercetator la Spitalul McLean din Belmont (Massachusetts, SUA), pe care o explica pe larg in cartea sa de succes „Factorul Omega-3”. El a intreprins studii aprofundate asupra tulburarii bipolare si a terapiei acestei afectiuni psihice, ajungind la o concluzie uluitoare: „Este una dintre cele mai complexe, mai periculoase si mai fascinante tulburari de sanatate - si totusi numai una din cele citeva afectiuni care apar doar la oameni. Preponderenta acestei tulburari sugereaza ca ea nu este o simpla mutatie nefericita si aleatorie, dar ca este posibil ca genele implicate sa fi fost selectate preferential in timpul evolutiei speciei umane. In absenta tulburarii bipolare, specia noastra ar fi in cel mai bun caz, neinteresanta, chiar plictisitoare; in cel mai rau caz, rasa umana ar fi putut sa nu supravietuiasca deloc provocarilor istoriei noastre evolutive si sociale. Tulburarea bipolara, caracterizata prin cicluri alternative de melancolie si manie, predomina in special in rindurile celor care se afla in domeniul creatiei sau in functii de conducere, dar si in domeniul informaticii, al biotehnologiei, si al marilor finantelor unde astazi”. Incercind sa gaseasca o alternativa lipsita de reactii adverse pentru terapia cu medicamente, dr. Andrew L. Stoll a descoperit ca „banalii” acizi grasi polinesaturati omega-3 reusesc sa ofere un echilibru stabil celor cu accese de depresie sau de furie, dar si in deficitul de atentie, procese de imbatrinire a creierului sau in unele psihoze. Se pare ca acestia sint esentiali pentru activitatea creierului uman, care functioneaza cel mai bine daca proportia intre omega-3 si omega-6 e de 1:1.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.