Setari Cookie-uri

Omega3, elixirul fericirii

Secretul tineretii fara batrinete si al vietii fara de moarte ramine deocamdata nedezlegat. Insa oamenii de stiinta au facut pasi importanti pe calea deslusirii unui alt remediu minunat: elixirul fericirii. Se pare ca acizii grasi polinesaturati de tip omega-3 ar avea un rol esential in pastrarea bunei dispozitii si a sanatatii.

Oricine poate fi lovit de traume si pierderi ce pot duce la depresii severe sau mai putin impresionante (distimie). Se considera ca esti deprimata daca manifesti minimum 4 dintre urmatoarele simptome: ai energie redusa; somnul iti e modificat; apetitul nu mai e normal (adesea pierdut, dar posibil exacerbat); te concentrezi mai greu; ti-a scazut respectul fata de propria persoana si de rezultatele muncii tale; te simti adesea vinovata; ai agitatie psihomotorie (te foiesti de colo-colo, iti framinti miinile frecvent); lentoare in luarea deciziilor si dificultate la efectuarea eforturilor obisnuite; ginduri sinucigase. Se pare ca in depresie este tulburat echilibrul dintre anumite substante din creier, printre care serotonina, norepinefrina si dopamina, iar acizii grasi omega-3 actioneaza ca antidepresivi restabilind balanta acestora.

Depresia poate afecta multe persoane, mai ales femeile - in perioadele premenstruale (SPM), cind iau unele contraceptive hormonale, in timpul sarcinii dar mai ales dupa ce nasc si alapteaza. In timp ce se dezolta in uter, fatul consuma mari cantitati de omega-3 din rezervele mamei, fiindu-i necesari formarii normale a sistemului nervos. S-a dovedit ca refacerea rezervelor de omega-3 poate preveni preeclampsia si eclampsia din ultimul trimestru de sarcina, precum si depresia postpartum, atit de frecvent intilnite la femeile din intreaga lume. Copiii ai caror mame au consumat suficient ulei de peste (bogat in omega-3), se dovedesc a avea un coeficient de inteligenta ridicat. Pe de alta parte, bebelusii alaptati doar din biberon par sa aibe perfomante intelectuale si acuitate vizuala mai slabe decit cei alaptati la sin, pentru ca laptele praf nu contine omega-3 ca si cel matern. La adolescentii si adultii cu deficit de omega-3, sint frecvente accesele de violenta si furie, iar la virstnici saracirea creierului de acesti acizi grasi se poate solda cu accidente vasculare cerebrale, probleme legate de memorie si dementa senila.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.