Aditivii alimentari sunt substante adaugate in mod intentionat in produsele alimentare in scop tehnologic pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, tratament, ambalare. Nu sunt consumati ca alimente in sine ci sunt utilizati pentru imbunatatirea insusirilor organoleptice (gust, miros) a produselor alimentare, in scop de conservare, sau pentru prelungirea termenului de valabilitate, permitand totodata utilizarea unor tehnologii de prelucrare avansate. Ei nu au si nu cresc valoarea nutritiva a produsului final.

Uleiul de masline. Un aliment esential pentru sanatate

Ce cred romanii despre E-uri?

In urma unor sondaje recente de piata s-a confirmat faptul ca romanii nu constientizeaza si nu se considera afectati decat in parte de pericolul pe care il reprezinta E-urile pentru sanatatea lor. 37% dintre cei intervievati considera ca sunt intr-o mica masura daunatoare, 34% au raspuns ca toate E-urile sunt periculoase pentru sanatate iar 29% nu au avut o parere. Aceasta cercetare de piata ridica o problema ingrijoratoare, aceea ca majoritatea romanilor nu acorda o atentie deosebita alimentatiei si continua sa consume alimente nesigure ce contin diferiti aditivi alimentari.

Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate la consum, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulceturile. Consumul indelungat de produse aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Margarina

Margarina a aparut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs cu consistenta si culoare asemanatoare untului, dar cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat "margarina". Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa incurce o multime de procese naturale:

Dieta Dukan - slabeste frumos si sanatos
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: