Setari Cookie-uri

Ai idee ce mananci?

Aditivii alimentari sunt substante adaugate in mod intentionat in produsele alimentare in scop tehnologic pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, tratament, ambalare. Nu sunt consumati ca alimente in sine ci sunt utilizati pentru imbunatatirea insusirilor organoleptice (gust, miros) a produselor alimentare, in scop de conservare, sau pentru prelungirea termenului de valabilitate, permitand totodata utilizarea unor tehnologii de prelucrare avansate. Ei nu au si nu cresc valoarea nutritiva a produsului final.

- E123 (azorubina) - prajituri, jeleuri - astm, eczeme, hiperaciditate;
- E952 (ciclamat) - ulei, margarina - cancer

Situatia este ingrijoratoare pentru ca produse aditivate au prioritate pentru cumparator deoarece acestea sunt in general mai ieftine fata de produsele naturale. In plus, utilizarea aditivilor confera acestor produse aspect placut, texturi atragatoare, arome deosebite, bineinteles sintetice, si termene de valabilitate prelungite cu care isi atrag buna parte din segmentul de piata. Pentru a avea o dieta sanatoasa este bine sa renuntati la consumul unor astfel de alimente aditivate, sa evitati fastfood-urile si sa reduceti consumul de bauturi racoritoare. Desi produsele ecologice sunt putin disponibile si mai scumpe, astfel incat nu toata lumea si le permite, este important sa cunoasteti riscurile folosirii produselor cu E-uri si sa incercati sa le scoateti din alimentatie. Asa ca data viitoare cand mergeti la cumparaturi cititi cu atentie eticheta produsului si faceti alegerea corecta pentru sanatatea dumneavostra.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.