Setari Cookie-uri

Ai idee ce mananci?

Aditivii alimentari sunt substante adaugate in mod intentionat in produsele alimentare in scop tehnologic pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, tratament, ambalare. Nu sunt consumati ca alimente in sine ci sunt utilizati pentru imbunatatirea insusirilor organoleptice (gust, miros) a produselor alimentare, in scop de conservare, sau pentru prelungirea termenului de valabilitate, permitand totodata utilizarea unor tehnologii de prelucrare avansate. Ei nu au si nu cresc valoarea nutritiva a produsului final.

- sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer.

- iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator;

- favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei;

- solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.

E-urile au fost clasificate pe baza riscului de a provoca afectiuni al organismului in urma consumului de produse in care acestea au fost folosite:

1. E-uri suspecte, care inca se mai testeaza pe animale pentru a evalua riscul utilizarii lor si a gradului de nocivitate;

2. E-uri periculoase, precum E124 - colorant alimentar roz care produce tumori ale tiroidei;

3. E-uri toxice, care pot duce la afectiuni grave, netratabile: E220, E221, E222, E224 - produc boli intestinale;

4. E-uri cancerigene: E123, E131, E142, E211, E 213, E214, E215, E217, etc

5. E-uri “bune”, nepericuloase:

- E306 este vitamina E naturala, antioxidant puternic prezent si in peste, ficat, oua, soia;
- E300 este vitamina C sau ascidul ascorbic;
- E140 - clorofila, colorant natural;
- E322 - lecitina
- E440 - pectina, gelifiant natural;
- E407 - caragenon natural, emulsifiant extras dintr-o alga marina

Se apreciaza ca E-urile ocupa locul trei in clasamentul factorilor ce cauzeaza moartea la nivel mondial, dupa consumul de droguri si accidente de masina. Spre deosebire de Romania, unele din statele membre ale Uniunii Europene si SUA au interzis utilizarea aditivilor nocivi in produsele alimentare. Iata cateva E-uri, care inca se mai folosesc in tara noastra, desi au fost interzise in alte state :

- E555, il gasim in sare, lapte praf, faina si se crede ca provoaca Alzheimer;
- E210 (acid benzoic) - bauturi alcoolice, branzeturi, dulciuri - cancer;
- E211 (benzoat de natriu) - bauturi, lapte, medicamente - urticarie, astm, cancer;
- E132 (indigotina) - biscuiti, inghetata - hipertensiune, urticarie, alergii;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.