Setari Cookie-uri

Alimentatia care protejeaza de cancerul de san

Intre factorii de risc pentru cancerul de san un loc important ocupa alimentatia. Daca alti factori de risc precum bagajul genetic nu pot fi influentati in sensul reducerii impactului lor asupra organismului, alimentatia este poate cel mai usor de controlat si cu beneficii deosebite in preventia acestei maladii. De acest lucru trebuie tinut seama daca ne gandim ca una din 11 femei va suferi de cancer de san.

Echipa cercetatoarei Sheila Bingham de la Universitatea din Cambridge a studiat, intre 1993 si 1997, 13.070 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 74 de ani. Originalitatea acestui studiu a constat in maniera in care au fost colectate informatiile despre regimul alimentar al subiectilor. In afara traditionalelor chestionare de frecventa alimentara, femeile au trebuit sa noteze in detaliu timp de 7 zile continutul portiilor lor de mancare. La participantele studiului au fost descoperite 168 de cazuri de cancer de san.

Rezultatele au fost urmatoarele: daca traditionalele chestionare de frecventa alimentara nu au evidentiat nici o corelatie semnificativa intre cancerul de san si orice fel de grasimi, notitele detaliate ale participantelor au fost edificatoare. Legatura cu grasimile saturate a fost descoperita. Cele mai mari consumatoare prezinta un risc de cancer de san de doua ori mai mare. In schimb, nu a fost descoperita nici o legatura intre grasimile mono sau polinesaturate si aceasta afectiune. Consumul de grasimi saturate creste productia de estrogen si deci riscul de cancer de san. De asemenea, trebuie sa mai tinem cont de anumiti carcinogeni prezenti in carnea rosie. Pe linga alimentatie mai exista factori de risc bine cunoscuti ai cancerului de san, precum obezitatea, sedentarismul, alcoolul, fumatul sau carentele vitaminice. Asadar, femeile ar trebui sa-si supravegheze greutatea, regimul alimentar si sa aiba o activitate fizica constanta.

Dieta corecta – un castig dublu

Preventia cancerului de san prin dieta are doua aspecte. Pe de-o parte, se poate reduce riscul de cancer de san inlaturand din alimentatie produsele pentru care exista dovezi ca au potential cancerigen si pe de alta parte consumand alimente care protejeaza organismul si lupta impotriva cancerului.

Fructele si legumele. O vasta ancheta afirma ca femeile cele mai mari consumatoare de legume prezentau de doua ori mai putin riscul de a dezvolta un cancer de sin. Cateva luni mai tirziu, cercetatori italieni au inventariat 26 de studii publicate despre legatura dintre cancerul mamar si anumite alimente. Rezultatele au confirmat efectul benefic al legumelor (cu 25% mai mic riscul de cancer pentru consumatoarele de legume fata de celelalte), al fructelor (-6 la suta), al beta-carotenului (-18 la suta) si al vitaminei C (-20 la suta). Printre legumele cu cel mai mare puternic efect anticancerigen se numara rosiile, foarte bogate in vitamina C si flavonoizi, varza (plus conopida, varza rosie, de bruxelles) ce contine calciu, antioxidanti si flavonoizi, spanacul bogat in beta caroten, acid folic si vitamina C.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.