Setari Cookie-uri

Alimentatia care protejeaza de cancerul de san

Intre factorii de risc pentru cancerul de san un loc important ocupa alimentatia. Daca alti factori de risc precum bagajul genetic nu pot fi influentati in sensul reducerii impactului lor asupra organismului, alimentatia este poate cel mai usor de controlat si cu beneficii deosebite in preventia acestei maladii. De acest lucru trebuie tinut seama daca ne gandim ca una din 11 femei va suferi de cancer de san.

Soia. Desi multa vreme considerata un aliment al populatiilor sarace, soia revine in dietele anticancer dupa ce oamenii de stiinta au decoperit ca izoflavonele pe care el contine ar putea trata cancerul. Rolul protector al soia a fost demonstrat si in urma unor studii clinice care au aratat ca femeile consumatoare de soia inca din adolescenta avea un risc de cancer mamar mai mic cu 47% fata de persoanele care nu consumau soia.

Laptele si lactatele. O echipa de cercetatori norvegieni a urmarit timp de sapte ani un lot de aproape 50000 de femei aflate in periada premenopauzei. In acest timp, 317 dintre ele au dezvoltat cancer de san. Investigand obiceiurile alimentare ale femeilor din studiu, au descoperit ca cele care au facut cancer mamar nu consumau in mod curent lapte si produse lactate. Studiul a mai evidentiat ca femeile care beau trei pahare de lapte pe zi au un risc de doua ori mai mic de a dezvolta cancer de san decat cele care nu beau deloc.

Pestele de mare contine acizi grasi polinesaturati (omega 3) care protejeaza de cancerul intestinal si scad nivelul de colesterol. Majoritatea acestora se gasesc in macrou, hering, somon.

Cerealele, sub forma produsele integrale din grau, ovaz sau secara - de exemplu, painea de graham, de porumb, ovaz - contin, in afara substantelor de balast, o intreaga gama activa care impiedica aparitia cancerului. Un studiu realizat la Universitatea din Iowa a corelat consumul crescut de cereale integrale cu scadera riscului de cancer de san si boli cardivasculare. Analiza acestuia si a altor 40 de studii, precum si investigarea a 20 de tipuri de cancer, au stabilit ca un consum crescut de cereale integrale reduce riscul acestor afectiuni cu 33% fata de persoanele care nu consuma cereale integrale.

Schimbarile alimentare trebuie insotite si de alte masuri precum renuntarea la fumat, controlul greutatii corporale, activitate fizica, pentru a scadea efectiv sansele de a face cancer mamar. Cu toate aceastea masurile enumerate mai sus nu protejeaza total de cancer de san. De aceea, autoexaminarea sanilor si controlul medical periodic nu trebuie neglijate pentru ca pot depista cancerul de san intr-o faza incipienta, atunci cand masurile preventive au fost depasite.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.