Setari Cookie-uri

Beneficiile consumului de fibre

Fibrele din dieta se gasesc in cereale, fructe, legume si reprezinta componentele din plante care nu se digera si nu se absorb, trecand practic neschimbate de-a lungul tubului digestiv. Au un rol deosebit in mentinerea bunei functionari si starii de sanatate a aparatului digestiv. Fibrele nu sunt recunoscute ca fiind nutrienti esentiali si nici nu au valoare energetica. Se pare ca tocmai aceste proprietati sunt cheia beneficiilor aduse de fibre.

Fibrele din dieta se gasesc in cereale, fructe, legume si reprezinta componentele din plante care nu se digera si nu se absorb, trecand practic neschimbate de-a lungul tubului digestiv. Au un rol deosebit in mentinerea bunei functionari si starii de sanatate a aparatului digestiv. Fibrele nu sunt recunoscute ca fiind nutrienti esentiali si nici nu au valoare energetica. Se pare ca tocmai aceste proprietati sunt cheia beneficiilor aduse de fibre.

Pe langa efectele directe asupra tubului digestiv, fibrele contribuie si la alte procese precum mentinerea unor nivele optime de glucoza si colesterol. Studiile au aratat ca in tarile cu o alimentatie traditionala bogata in fibre, boli precum cancerul de colon, diabetul si afectiunile cardiovasculare sunt mult mai rare decat in tarile vestice.

Doza zilnica recomandata de fibre este de 30 de grame pentru o persoana adulta. O dieta saraca in fibre poate produce constipatie, sindrom de colon iritabil, diverticulite, boli de inima sau diferite tipuri de cancer.

Fibrele alimentare sunt de doua tipuri:

Fibrele sunt clasificate in doua categorii, in functie de structura si de felul in care actioneaza:

• fibre solubile, de exemplu pectina, se gasesc in principal in celulele vegetale. Unul dintre rolurile majore ale acestor fibre este scaderea colesterolului sangvin. Cele mai bune surse de fibre solubile sunt: fructele, legumele, taratele de ovaz, fasole uscata, mazare, produse de soia.

• fibre insolubile – includ celuloza, hemiceluloza si lignina, acestea reprezentand componente ale peretilor celulelor vegetale. Rolul principal al acestor fibre este acela de a preveni constipatia si problemele asociate constipatiei precum hemoroizii. Se gasec in taratele de grau, de porumb, de orez, in coaja fructelor si legumelor,varza,conopida,sfecla,morcovi, nuci, seminte, fasole uscata si produsele din cereale integrale.

Avem nevoie de ambele tipuri de fibre zilnic.Fiecare actioneaza intr-un mod diferit si aduc beneficii diferite. Majoritatea plantelor contin o combinatie a celor doua tipuri de fibre.

Amidonul nedigerat, desi nu este considerat in mod traditional un tip de fibra, actioneaza intr-un mod similar. Se gaseste in multe cereale, banane confiate, cartofi, linte. Acest reziduu al digestiei este important pentru sanatatea tubului digestiv deoarece la nivelul intestinului gros bacteriile care fermenteaza il transforma in acizi grasi cu lant scurt ce asigura protectie impotriva cancerului. O parte din acesti acizi sunt absorbiti in sange si ajuta la scaderea colesterolului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.