Setari Cookie-uri

Beneficiile consumului de fibre

Fibrele din dieta se gasesc in cereale, fructe, legume si reprezinta componentele din plante care nu se digera si nu se absorb, trecand practic neschimbate de-a lungul tubului digestiv. Au un rol deosebit in mentinerea bunei functionari si starii de sanatate a aparatului digestiv. Fibrele nu sunt recunoscute ca fiind nutrienti esentiali si nici nu au valoare energetica. Se pare ca tocmai aceste proprietati sunt cheia beneficiilor aduse de fibre.

Trebuie sa bei multe lichide:

O dieta bogat in fibre nu poate preveni sau trata constipatia decat daca este insotita de o ingestie adecvata de lichide. Fibrele absorb apa asemenea unui burete si ajuta la accelerarea tranzitului intestinal. Unele cereale pentru micul dejun contin pana la 10g de fibre per portie si daca nu sunt insotite de un consum suficient de lichide pot produce constipatie.

Odata cu inaintara in varsta peristaltismul intestinal scade, de aceea o dieta bogata in fibre este mult mai importanta pentru varstnici.

Scaderea colesterolului sangvin:

Cand nivelul colesterolului sangvin este ridicat, riscul de ateroscleroza creste si implicit riscul de boli cardiovasculare. Acizii biliari (care sunt formati din colesterol si responsabili de digestia grasimilor din alimetatie) se leaga de fibre si se elimina o data cu acestea. Fibrele provenite din cereale sunt mai eficiente in reducerea colesterolului decat cele provenite din fructe si legume.

Fibrele ajuta la mentinerea greutatii

In multe situatii, persoanele supraponderale sau obeze au pierdut kilograme importante numai prin crestere aportului de fibre in dieta, in special fibre solubile. Alimentele bogate in fibre sunt in general satioase si scad apetitul. De cele mai multe ori au si un continut scazut in grasimi. De asemenea intarzie absorbtia zaharurilor din intestin si impiedica o crestere brusca a insulinei care se coreleaza cu obezitate si risc crescut de diabet.

Fibrele intaresc sistemul imunitar

Un sistem imunitar sanatos ne protejeaza de boli. Limfocitele sunt “soldatii” sistemului imunitar. Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in fibre creste eficienta limfocitelor in lupta impotriva bolilor.
Afectiuni datorate unei diete sarace in fibre:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.