Setari Cookie-uri

Beneficiile consumului de fibre

Fibrele din dieta se gasesc in cereale, fructe, legume si reprezinta componentele din plante care nu se digera si nu se absorb, trecand practic neschimbate de-a lungul tubului digestiv. Au un rol deosebit in mentinerea bunei functionari si starii de sanatate a aparatului digestiv. Fibrele nu sunt recunoscute ca fiind nutrienti esentiali si nici nu au valoare energetica. Se pare ca tocmai aceste proprietati sunt cheia beneficiilor aduse de fibre.

• constipatia;
• hemoroizi;
• diverticulita
• sindrom de intestin iritabil;
• obezitate;
• boli ale inimii;
• diabet;
• cancer de colon;

Modalitati de a creste aportul de fibre:

American Heart Association si American Cancer Society recomanda un consum de 25-30 g de fibre zilnic. Avem nevoie de ambele tipuri de fibre, atat solubile cat si insolubile, pentru ca efectele lor difera destul de mult.

Un aport zilnic de cel putin 30g poate fi usor obtinut prin consumul de cereale integrale, fructe, legume, nuci si seminte. Nu trebuie sa cresti numarul de calori pentru a obtine necesarul zilnic de fibre. Se recomanda consumul de cereale care contin orz, grau sau ovaz pentru micul dejun, paine integrala, de secara sau graham in locul celei albe si orez brun. Adauga mai multe fructe si legume alimentatiei tale si consuma des nuci si biscuiti de graham.

Trecerea brusca de la o dieta saraca in fibre la o dieta cu un continut ridicat poate provoca dureri abdominale si balonare, de aceea e bine sa se creasca treptat cantitatea de fibre consumata.

De asemenea, un aport excesiv de fibre (mai mult de 50 g pe zi) este corelat cu absorbtia deficitara a unor minerale importante precum fierul, zincul, calciul. Fibrele leaga aceste minerale si formeaza saruri insolubile ce sunt eliminate.

Este de preferat ca aportul de fibre sa vina din alimentatie si nu din suplimente nutritive, acestea putand agrava constipatia, daca nu sunt administrate cu cantitatea adecvata de apa.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.